Autó - Motor

2017.10.03. 09:17

Viszik az új kocsit, akár a cukrot

Budapest - Majdnem tizenhét százalékkal nőtt az új autók eladása szeptemberben Magyarországon.

Budapest - Majdnem tizenhét százalékkal nőtt az új autók eladása szeptemberben Magyarországon.

Az előző év azonos időszakához képest 16,8 százalékkal több, 9 ezer 607 új személyautót helyeztek forgalomba szeptemberben, az év első kilenc hónapjában 2016 január-szeptemberhez képest pedig 19,1 százalékkal több, 82 ezer 681 új autó került forgalomba – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

A várakozás felett

A személyautók szeptemberi és az első háromnegyed évi forgalomba helyezési adatai azt mutatják, hogy a piac trendszerűen meghaladja a várakozásokat, ezért az egyesület megemelte éves előrejelzését, így a korábban várt 102 ezer helyett 112 ezer személyautó eladására számít az idén. Az adataik alapján az exportált autók aránya nem változott. A magánvásárlók visszatérése folytatódik, arányuk már megközelítette a 40 százalékot. A kishaszonjárművek eladása szeptemberben 6,5 százalékkal 1556-ra csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az év első kilenc hónapjában 14 százalékkal kevesebb, 13 ezer 311 új kishaszon járművet helyeztek forgalomba 2016 január-szeptemberhez képest. A visszaesés a tavalyi magas bázissal magyarázható, a közben beszüntetett növekedési hitelprogram hatása jelentős volt.

Rendszámot a robogóra?

Szeptemberben 1,9 százalékkal több, 164 motorkerékpárt hoztak forgalomba. A motorkerékpár-piac továbbra is gyenge, annak ellenére, hogy a január-szeptemberi időszakban 5,3 százalékkal, 2024-re nőtt a forgalomba helyezett motorok száma az előző év azonos időszakához képest. Ezek értékesítését befolyásolja az időjárás. A helyzet javítása érdekében fontos lenne a robogóazonosítás megoldása és a regisztrációs adó kiigazítása a használati kétkerekűeknél, valamint könnyíteni kellene a robogókhoz szükséges B kategóriás jogosítvány megszerzését. A nagyhaszon járműveknél az év eleji visszaesés megfordult és növekedést mutat az első kilenc havi adat: szeptember végéig 4167 jármű kelt el, 13,9 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában. A szeptemberben forgalomba helyezett 532 nagyhaszon jármű 52,9 százalékkal haladja meg a tavaly szeptemberi eladásokat. A nehézpótkocsik forgalmazásának piaca szeptemberben mintegy 30 százalékkal nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest. Január-szeptemberben 19,4 százalékkal, 3 ezer 72-re bővült tavalyhoz képest. Mindez az alacsony kamatoknak, illetve a megnövekedett fuvarmegbízásoknak, és az új piaci szereplőknek köszönhető.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!