Autó - Motor

2013.01.13. 14:04

Új ŠKODA Octavia: megkezdődött a sorozatgyártás

A ŠKODA AUTO megkezdte az új ŠKODA Octavia sorozatgyártását Mladá Boleslavban. A ŠKODA sikertípusának harmadik generációja helykínálatával, funkcionalitásával, biztonsági, illetve kényelmi megoldásaival, időtlen formatervével és jó ár-érték arányával új mércét állít fel. Mindez egyedülállóvá teszi az Octaviát az alsó-középkategóriában.

A ŠKODA AUTO megkezdte az új ŠKODA Octavia sorozatgyártását Mladá Boleslavban. A ŠKODA sikertípusának harmadik generációja helykínálatával, funkcionalitásával, biztonsági, illetve kényelmi megoldásaival, időtlen formatervével és jó ár-érték arányával új mércét állít fel. Mindez egyedülállóvá teszi az Octaviát az alsó-középkategóriában.

„Az Octavia a ŠKODA márka szíve” – mondta a ŠKODA igazgatótanácsának elnöke, Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland. „Szakembereink minden szaktudásukat és lelkesedésüket beleadták, hogy minden idők legjobb Octaviáját alkossák meg. Az autó minden tekintetben egyedülálló. Nagyszerű pillanat elsütni a harmadik generáció gyártását elindító startpisztolyt itt, a központi gyárunkban.” A ŠKODA növekedési stratégiájának legfontosabb tartópilléreként az Octavia feladata, hogy lendületesen folytassa elődei sikertörténetét, és tovább erősítse a ŠKODA pozícióját a nemzetközi piacokon.

A harmadik Octavia-generáció előkészítésének részeként a ŠKODA történelmének egyik legnagyobb korszerűsítési és kapacitásbővítési projektjét hajtotta végre központi gyárában, Mladá Boleslavban. Ennek középpontjában az Octavia/Rapid gyártósora termelési kapacitásának napi 800-ról 1200 autóra való fokozatos felfuttatása állt. Az új ŠKODA Octavia és Rapid mellett a ŠKODA Fabia is a Mladá Boleslav-i üzemben készül. „Az augusztusban gyártásba került ŠKODA Rapid után a legrövidebb időn belül kezdődött meg egy másik jelentős új típusunk, a ŠKODA Octavia termelésének felfuttatása a központi üzemünkben.” – mondta Michael Oeljeklaus, a ŠKODA igazgatótanácsának termelésért és logisztikáért felelős tagja. „Az egész csapat, de különösképpen a termelési, a tervezési, a szerszámkészítési és a logisztikai részleg, sikerrel hajtott végre egy óriási projektet, miközben a többi típus termelése sem szünetelt az üzemben.”

Az új ŠKODA Octavia gyártásának elindítása a termelési kapacitás kibővítésének keretében egy sor olyan intézkedéssel járt együtt, mint például egy új karosszériagyártó terület és egy teljesen automatizált belsőtérfényező sor üzembe állítása. Ráadásul 2013 elején egy csúcsszínvonalú présgépsort is átadnak majd a Mladá Boleslav-i gyárban.

Az új ŠKODA Octavia bevezetésével a márka beindítja történelme legnagyobb termékoffenzívájának következő fázisát. A mai naptól 2015-ig a ŠKODA átlagosan félévente egy új vagy megújított típus bemutatását tervezi. A típuskínálat e rendkívül látványos kibővítése a márka jelenlegi növekedési ütemének felpezsdítését szolgálja, ugyanis a gyártó 2018-ra világszerte évente legalább 1,5 millió autó eladását tűzték ki célul. Az új ŠKODA Octavia ennek a stratégiának az egyik alappillére.

A harmadik generáció feladata, hogy lendületesen folytassa a ŠKODA Octavia sikertörténetét. Az Octavia messze a márka legnagyobb mennyiségben értékesített típusa, a gyártó világszintű értékesítésében 44 százalékos arányt képviselt 2012 első tizenegy hónapjában. A ŠKODA Octavia minden más típusnál erősebben jelképezi a márka elmúlt két évtizedben írt lenyűgöző sikertörténetét. Már 1996-ban a vállalat növekedésének hírnökeként vezették be, amely során a gyártó nemzetközi jelenléte és tevékenysége világszerte több mint száz piacra terjedt ki. Megjelenése óta több mint 3,7 millió Octaviát adtak át az ügyfeleknek.

Elődjével összehasonlítva az új ŠKODA Octavia szinte minden méretét tekintve megnőtt. Az autó egy igazi térkihasználási csoda, térkínálata akkora, mint az eggyel nagyobb kategóriában szokványos. Az új típus hosszabb és szélesebb elődjénél, valamint hosszabb a tengelytávolsága. A hátul ülőknek a legnagyobb fej- és lábteret kínálja a kategóriában, míg a valamennyi versenytársáénál tágasabb, 590 literes csomagtartója bőséges teret biztosít az utasok poggyászai számára.

Az új ŠKODA Octavia számos olyan innovatív biztonsági, kényelmi és infotainment rendszert vonultat fel, amelyek általában csak a nagyobb kategóriájú autók kiváltságai. Ugyanakkor a harmadik generáció tagjai kiviteltől függően akár 102 kilogrammal is könnyebbek lehetnek elődeiknél. A kis tömeg és a legkorszerűbb, új generációs TSI, illetve TDI motorok optimális üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékeket eredményeznek. Továbbá az autó sok „egyszerűen nagyszerű” (simply clever) megoldást is tartalmaz, míg méretes csomagtér ajtaja a limuzinok eleganciáját ötvözi a kombik praktikusságával.

Az új Octavia továbbá a környezettel is kíméletesebb, ami nem ment a vezetési élmény rovására. A motorpaletta széles választékot kínál az ügyfeleknek a különösen takarékos, száz kilométerenként csak 3,4 liter gázolajat fogyasztó és kilométerenként csupán 89 gramm szén-dioxidot kibocsátó GreenLine kiviteltől a csúcsot képviselő 132 kilowattos, a későbbiekben összkerékhajtással is elérhető változatig, illetve a sportos Octavia RS modellig.

Mindemellett az új ŠKODA Octavia egy összetéveszthetetlen arc a tömegben, amely a megjelenés tekintetében is egy nagy felkiáltó jel a kategóriájában. Korábban még soha egyetlen Octavia sem rendelkezett olyan dinamikus, ugyanakkor letisztultan elegáns, egyedi, kifinomult és magabiztos megjelenéssel, mint a sikertípus harmadik generációja. A letisztult vonalak, az egyedi formák, a sima, nagyméretű felületek és a pontos illesztési hézagok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az új lépcsőshátú ŠKODA Octavia tisztaságot és a részletek iránti szeretetet tükröző formájával annyira lenyűgöző autó. Ennek köszönhetően az új Octavia időtlenül elegáns, továbbá magabiztosságot, minőséget, illetve precizitást testesít meg.

 

(forrás: skoda.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!