Szép volt, Sugi!

2021.07.31. 14:29

Debreceni sportoló lett minden idők legfiatalabb magyar vívó olimpikonja

Dávid László büszke tanítványa, Battai Sugár Katinka teljesítményére.

Toki, 2021. jlius 31. Battai Sugr Kata, Katona Renta s Pusztai Liza a ni kardozk csapatversenyben, az 5-8. helyrt foly kzdelemben, a vilgmret koronavrus-jrvny miatt 2021-re halasztott 2020-as tokii nyri olimpin a Makuhari Rendezvnykzpontban 2021. jlius 31-n. A magyar ni kardvlogatott a harmadik mrkzst is elvesztette, gy a nyolcadik helyezst szerezte meg. MTI/Illys Tibor

Fotó: MTI / Illyés Tibor

A női kardválogatott története első olimpiai szereplését a nyolcadik helyen zárta szombaton reggel, miután Dél-Koreától, Japántól és Kínától is vereséget szenvedett. Azonban az eredménynél mi talán még jobban figyeltünk az Interfencing Debrecen SC sportolójára, Battai Sugár Katinkára, aki minden idők legfiatalabb magyar vívó olimpikonjává vált azzal, hogy pástra lépett szombat reggel. Sugi – ahogy becézni szokták – Japán ellen ugrott be, mivel Márton Anna térdsérülése miatt nem tudta folytatni a mérkőzést, aztán Kína ellen is végig vívott.

Sokan az Ifiházban szurkoltak Suginak | Fotó: Interfencing DSC

Kispadról nehéz beszállni

Az Interfencing Debrecen SC közös szurkolást szervezett szombat hajnalra a DEMKI Ifjúsági Házba, amire a kifejezetten korai időponttól függetlenül szép számban látogattak el, hogy együtt buzdítsák az ifjú kardozót. Az eseményen részt vett Battai Sugár edzője, Dávid László, aki a korlátozott számú kvótahely miatt nem utazhatott el tanítványával Tokióba. A szakember a Naplónak nyilatkozott a kardválogatott utolsó összecsapását követően. – Szerintem Sugi az első mérkőzésre ügyesen szállt be, jól vívott, szép akciói voltak és fontos tusokat adott, aztán Kína ellen is volt győztes mérkőzése. Azt azért tudni kell, hogy a vívósportban a kispadról borzasztóan nehéz beszállni, ráadásul a második mérkőzésén is hatalmas hátránnyal vette át a képzeletbeli stafétát. Én azt mondhatom, hogy elégedett vagyok, hiszen az elsődleges célunk az volt, hogy pástra lépjen, és ez megtörtént, nyilván a nemzetközi rutint a felnőtt mezőnyben is meg kell szerezni – mondta.

Fotó: Interfencing DSC

Fontos a nemzetközi rutin

Akik esetleg el lennének keseredve az eredmény miatt, azoknak Dávid László azt üzeni, hogy fel a fejjel, mert ez egy nagyon fiatal csapat.

„Ennek az együttesnek ez az első olimpiája volt, Pusztai Liza 20, Battai Sugi pedig 18 éves, eleve az is bravúr, hogy kijutottak.”

– Már a játékok előtt is azt mondtam, hogy inkább a következő lehet az ő olimpiájuk, mert tényleg nagyon sokat számít a nemzetközi rutin. Az elmúlt másfél évben egy világkupánk volt, ahol Márton Anna már sérülten vállalta a szereplést. Teljes mértékben pozitívan tekintek a jövőbe, mert ez egy nagyon tehetséges társaság, ők voltak a mezőnyben a legfiatalabbak. Ebben most ennyi volt, de ez a tapasztalat nagyon sokat ér a jövőre nézve. Ezen kívül természetesen nekünk külön öröm és büszkeség, hogy Sugi lett a legfiatalabb magyar vívó, aki olimpián szerepelt – mondta a debreceni szakember.

HBN

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/sport/_tokyo2020/battai-sugar-remek-teljesitmennyel-mutatkozott-be-az-olimpian-5510798/

Borítókép: Battai Sugár Kata, Katona Renáta és Pusztai Liza, a magyar női kardválogatott tagjai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!