Salakmotor

2024.05.17. 14:45

Pünkösdkor sem maradunk salakmotorverseny nélkül Debrecenben

Május 20-án, pünkösdhétfőn 16 órától a cívisváros a Grand Prix-kvalifikáció egyik viadalának ad otthont.

Tóth Huba Elemér

Szabó Péter és Baráth Norbert

Fotó: KISS ANNAMARIE

Május 20-án, pünkösdhétfőn 16 órától egy újabb rangos salakmotor versenyt rendeznek Debrecenben. A Gázvezeték utcai Perényi Pál Salakmotor Stadion ezúttal a Grand Prix-kvalifikáció egyik viadalának ad otthont. Az esemény felvezetéseként sajtótájékoztatót tartottak pénteken délelőtt az Urban Hotel dísztermében.

Ismét rangos verseny lesz Debrecenben  

Baráth Norbert, a Speedwolf Debrecen ügyvezetője azzal kezdte, hogy immár sorozatban harmadjára rendeznek a városban GP-kvalifikációs-versenyt, amely jó visszaigazolás számukra. – Debrecen az egyetlen helyszín a nemzetközi versenynaptárban, ahol SEC- és Grand Prix-kvalifikációt is rendeznek idén. 

A mezőnyben valamennyi salakos nagyhatalom képviselteti magát, a résztvevő vaspapucsosoktól már mindenki járt korábban a cívisvárosban. A lett Andzejs Lebedevs személyében érkezik egy igazi nagymenő, aki a verseny fő esélyese, de ami a mostani torna pikantériáját adja, hogy minimum tíz salakmotoros van még, aki még a továbbjutásra reálisan pályázhat

– hangoztatta Baráth Norbert.

A debreceni selejtezőben 13 nemzet – Ausztrália, Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Szlovénia, Ukrajna, Dánia, Svédország, Németország, Lettország, Franciaország, Csehország, Lengyelország és Magyarország – 16 vaspapucsosa küzd meg egymással. 20 négy körös futamot rendeznek, de amennyiben a dobogó vagy a pontegyenlőség miatt nem dőlne el kik jutnak tovább, akár egy különfutamot is láthatunk.

A lebonyolításról

A GP-kvalifikáció első körében Debrecen mellett a szlovákiai Zsarnovica, a németországi Abensberg és az olaszországi Lonigo rendez selejtezőt. Ebből a körből valamennyi helyszínről 4-4 salakszóró léphet a következő szintre, azaz a Grand Prix Challenge-be kvalifikálja magát, amit október 4-én a csehországi Pardubicében tartanak. A csehországi viadal tétje nem más, mint a 2025-ös Speedway Grand Prix-sorozatba jutás, amit a legjobb négy versenyző érdemel ki.

A salakmotoros közönség előtt le a kalappal

A Speedwolf Debrecen ügyvezetője arról is szót ejtett, hogy a nézők számára ezúttal is lesznek különböző standok, ahol akár órákkal a verseny előtt is eltölthetik az idejüket. – Büszke vagyok a közönségre, mert mindig szép számmal látogatnak ki a versenyekre, ők a salakmotorsport nagy értékei, akikre építeni lehet. Bízom benne, hogy a versenyzők is megmutatják majd a tudásuk javát, és titkon abban is reménykedünk, hogy Magosi Norbert egy-két meglepetést is tud majd okozni – mondta Baráth Norbert.

Az is elhangzott, hogy ezúttal két fázisban engedik be a nézőket a stadionba. A jeggyel rendelkezők a verseny napján fél 11-től megtekinthetik az edzést, majd a futamok előtt a délutáni kapunyitás 13 órakor lesz. Amennyiben a nemzetközi zsűri szerint pünkösdhétfőn esőzés miatt a pálya alkalmatlanná válna a verseny lebonyolítására, a salakmotorosok a következő napon, tehát jövő hét kedden mérhetik össze a tudásukat.

A Grand Prix-kvalifikáció hivatalos programja:

Verseny időpontja: Május 20. 16:00

Edzés: Május 20. 10:30-11:30 (Kizárólag érvényes belépőjeggyel tekinthető meg)

Kapunyitás: Május 20. 10:00 (edzés) és 13:00 (verseny)

Pénztárak nyitása: Május 20. 10:00

Esőnap: Május 21.

A valaha volt legnagyobb esemény jön

Mivel hamarosan, június 8-án, szombaton Debrecenben lesz a négyfordulós SEC-döntő első versenye, Baráth Norbert röviden már arra az eseményre is előre tekintett. 

Ez lesz minden idők legnagyobb salakmotor versenye a cívisvárosban, bízom benne, hogy a rendezés tekintetében is felérünk a csúcsra. Nagy fába vágtuk a fejszénk, de a lengyelországi promóter csapattal közösen már zajlanak az előkészületek.

– A jegyek értékesítése elkezdődött, és mivel hatalmas az érdeklődés, mindenkit arra biztatok, hogy minél hamarabb, elővételben vásároljon tiketteket – nyilatkozta Baráth Norbert.

A szervezők igyekeznek úgy alakítani a programot, hogy akinek aznapra jegye van a Magyarország–Izrael barátságos válogatott-meccsre, azok is időben eljussanak a Nagyerdei Stadionba.

 

20240501_Salakmotor május 1_MP_HBN-19
Május 1-jén a salakmotoros egyéni Európa-bajnokság (SEC) küzdelemsorozatának selejtezője miatt bőgtek fel a motorok Debrecenben, közülük Kostigovs és Woryna már biztosan visszatér június 8-án
Fotó: Napló-archív /Molnár Péter

 

Az autóipari fejlesztés miatt is fontos

Szabó Péter, a Schaeffler Debrecen Kft. ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy a járműipari cég rendkívül fontosnak tartja a salakmotor sport támogatását. – Nagyon jó irányba halad a sportág fejlődése, a Perényi Pál Salakmotor Stadionban rendre telt ház van. 

Debrecen hamarosan autóipari fellegváros lesz, ha pedig a város folyamatosan ilyen rangos eseményeknek ad helyszínt, megtérülhet a munka gyümölcse. Az, hogy a motorokon nincs fék és hogy csak egy irányba lehet menni vele az már alapból különleges dolog, de óriási tradíciója van akár nálunk, akár a világon és ezt látjuk minden egyes verseny alkalmával.

– Bízunk benne, hogy hamarosan még több magyar versenyzőnek szurkolhatunk, hiszen az még nagyobb tömegeket mozgatna meg – hangsúlyozta Szabó Péter.

A Debrecen Városkártyával rendelkezők kedvezményesen válthatnak jegyet online a versenyre. A nézőtéren megtalálhatjuk majd a cívisváros ikonikus rockbandájának, a Tankcsapdának a tagjait is, akikkel szelfizni is lehet. Minden egyéb információt a Speedwolf Debrecen Facebook-oldalán találhatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában