3x3-as kosárlabda

2024.05.16. 20:40

Csodás magyar kezdés a 3x3-as olimpiai selejtezőn! - fotókkal

Már ez első nap remek hangulatban zajlottak az esti mérkőzések. Pénteken a férfi 3x3-as válogatott lép pályára majd.

Molnár Szilárd

Kiss Virág, a női 3x3-as kosárlabda válogatott játékosa

Forrás: Kiss Annamarie

A debreceniek már megszokhatták, hogy mostanában évről-évre benépesül a Kossuth tér kosarasokkal és sport rajongókkal, hiszen nyugodtan kijelenthető, mára a 3x3-as kosárlabda egyik európai fellegvára lett Debrecen. Ezúttal a szokásosnál is nagyobb a tét, hiszen csütörtöktől vasárnapig az ötkarikás kvótáért küzd meg a 3x3 világelitje. A nőknél és a férfiaknál is 16 csapat vív meg a párizsi álomért. Mindkét nemnél négy négyes csoportra osztották a mezőnyt,  ahonnan csoportonként az első két gárda jut tovább a vasárnapi negyeddöntőbe, majd jobb esetben az elődöntőbe, onnan pedig a fináléba, ami garantálja a kvótát. Mivel a cívisvárosi viadalról az első három-három együttes mehet majd az olimpiára, így a bronzmérkőzéseknek is óriási tétje lesz.

3x3-as kosárlabda, Debrecen, olimpiai selejtező, 3x3
Papp Klaudia, a 3x3-as kosárlabda játékosa
Forrás: Kiss Annamarie

Remek magyar rajt a női 3x3-as kosárlabda olimpiai selejtező első napján

A csütörtöki nyitónapon a Böröndy Vivien, Kiss Virág, Papp Klaudia és Szabó Fanni összetételű női csapat lépett pályára előbb Izrael, majd Hollandia legjobbjai ellen. Mire a mieink meccs elkezdődött megteltek a pálya körülötti lelátók, és a szomszédos közösségi téren is nagy élet folyt. Természetesen túlnyomó többségben voltak magyar drukkerek, akik már a bemutatáskor is hatalmas ovációban részesítették Földi Attila szövetségi kapitány csapatát. Egy izraeli duplával indult a találkozó, melyre Böröndy válaszolt két egy pontossal. Kiss révén hatalmas magassági fölényben volt a fehér mezes magyar csapat, amit igyekeztek jól ki is használni a lányok. Papp betörése után vezettek először (4–3) a mieink, majd azzal a lendülettel négy ponttal el is húztak. Kézsérülés miatt aztán Papp egy időre kivált a játékból, de az ápolás után folytatni tudta, és milyen szerencse volt ez, ugyanis az ő egy, majd két pontosa után már 14–9 volt a mieinknek két és fél perccel a rendes játékidő letelte előtt. Érezni lehetett, hogy ezt a meccset nem engedi ki a kezéből a közönség által hajtott magyar négyes, és így is lett, bár a vége egy dobópárbajjá alakult, végül a mieink 21–16 nyertek.

Bravúros győzelem

Magyar szempontból a nap második, Európa-bajnoki címvédő hollandok elleni mérkőzés tétje az volt, a győztes már csoportelsőként várhatja a szombati folytatást. Alig telt el 20 másodperc az összecsapásból, és már két csapathibánál tartottak a mienk, ám szerencsére ettől nem ijedtek meg a lányok, és Papp Klaudia két betörése után 4–2 volt a mieinknek. A gárda irányítója egy mini energiabombaként cikázott a németalföldiek között, akik láthatólag nem igazán tudtam mit kezdeni a robbanékonyságával. Gyorsan ki is gyűlt a nyugat-európaiak 6 faultja, ami után minden hibánál már kettőt dobhattak a magyar lányok. Ám ez nem zavarta meg a tulipánosokat, és egy duplával visszavették a vezetést (6–8). Ahogy telt az idő, láthatólag egyre jobban fáradtak a lányok, így jöttek is a hibák. Érezte ezt a közönség is, és egyre nagyobb hangerővel biztatta a mieinket. Az utolsó percet felállva töltötte mindenki a lelátón, szerencsére a magyar lányok bírták jobban a hajrát, és nyertek 13–11-re, ezzel bebiztosítva továbbjutást már az első nap!

Pénteken a férfi 3x3-as válogatott lép pályára majd, a lányok szombaton folytatják.

A magyarok csoportmeccsei:

Május 16. csütörtök:

  • Magyarország–Izrael 21–16
  • Magyarország–Hollandia 13–11

Május 17. péntek:

  • 19.20: Izrael–Magyarország (férfi)
  • 21.35: Magyarország–Puerto Rico (férfi)

Május 18. szombat:

  • 20.45: Olaszország–Magyarország (női)
  • 21.35: Ausztria–Magyarország (férfi)

Olimpiai selejtező csoportbeosztás (férfiak):

  • A csoport: Litvánia, Svájc, Németország, Madagaszkár
  • B csoport: Ausztria, Puerto Rico, Izrael, Magyarország
  • C csoport: Franciaország, Kanada, Spanyolország, Egyiptom
  • D csoport: Mongólia, Belgium, Japán, Lengyelország

Olimpiai selejtező csoportbeosztás (nők):

  • A csoport: Németország, Lengyelország, Ukrajna, Tunézia
  • B csoport: Kanada, Litvánia, Csehország, Chile
  • C csoport: Spanyolország, Japán, Egyiptom, Mongólia
  • D csoport: Magyarország, Hollandia, Olaszország, Izrael

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában