Helyszíni beszámoló

2024.05.17. 15:51

Cannes-ból jelentjük: Megalomán Megalopolis

Haon.hu

A hetvenes években Hollywood megújítójaként tekintettek a „mozi fenegyerekekként” emlegetett rendezőgárdára, köztük az olasz-amerikai Francis Ford Coppolára. Coppola olyan filmekkel írta be kitörölhetetlenül a nevét a filmtörténetbe, mint a Keresztapa-trilógia vagy az Apokalipszis most. Utóbbi kapcsán mindmáig számos legenda kering a természeti csapásokkal és minden más nehézséggel sújtott, maratonira nyúló forgatásról és a gigantikusra duzzadt költségvetéséről, mely kis híján teljes csődbe sodorta Coppolát. A Megalopolis ötlete állítólag már 1979-ben, az Apokalipszis most méltán hírhedt forgatásán megfogant a rendezőben, ám évtizedek kellettek ahhoz, hogy ez a minden korábbinál ambiciózusabb és látványosabb alkotás most végre Cannes-ban közönség elé kerüljön.

Adam Driver főszereplő és Francis Ford Coppola rendező a Megalopolis cannes-i premierjén
Adam Driver főszereplő és Francis Ford Coppola rendező a Megalopolis cannes-i premierjén
Forrás: AFP / Valery Hache

Látványban lenyűgöző a Megalopolis

A Megalopolishoz a sci-fi műfaját választotta Coppola, hogy korunk nagyon is valós problémáiról meséljen, párhuzamba állítva a Nyugatrómai Birodalmat a nem is olyan távoli jövő Amerikájával, és reflektáljon a merész és futurisztikus, de manapság már nem is olyan távoli smart city koncepciókra is. Coppola grandiózus, ugyanakkor nagyon is személyes vallomása a művészi alkotásról látvány tekintetében valóban lenyűgöző is innovatív, nemcsak azt mutatja, hogy a 85 éves rendező valóban mestere a szakmájának, de azt is, hogy még ennyi évesen is képes újítani és megújulni. Hogy Megalopolis is beírja-e magát a filmtörténet legnagyobb alkotásai közé, még a jövő zenéje, az viszont biztos, hogy már most legalább annyi szóbeszéd övezi, mint az Apokalipszis most című filmet, és az is, hogy igazi sztárparádét varázsolt a cannes-i vörös szőnyegre.

Váró Kata Anna
Cannes, 2024. május 17.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában