Ami nem hiányzott a nyárból

2024.05.03. 18:40

Segít a szúnyogok elleni védelemben a debreceni önkormányzat

Különböző készítmények osztása mellett hasznos tippeket is adnak debreceni lakosok számára.

Haon.hu

A szúnyogok irtását segítik

Forrás: MW-archív

Szúnyoglárvairtó készítmények osztásával teszi hatékonyabbá a szúnyogok elleni védekezést a debreceni önkormányzat. A lárvák kifejlődését gátló tablettákat térítésmentesen vehetik igénybe a lakosok a cívisvárosban. Az átvétel személyi igazolvány és lakcímkártya felmutatása mellett lehetséges hétfőtől péntekig – két héten át – az Új Városházán, ügyfélfogadási időben – számolt be sajtóközleményében a Debreceni Polgármesteri hivatal.

Debrecen önkormányzata fontosnak tartja a hatékony és eredményes védekezést a szúnyogok ellen, melyet ingyenes tabletták osztásával tesz még hatékonyabbá.

A debreceni lakosok személyi igazolvány és lakcímkártya felmutatásával vehetik át a szúnyoggyérítést segítő tablettákat (10 darab/csomag) ügyfélfogadási időben az Új Városháza (Kálvin tér 11.) földszintjén található ügyfélfogadó terében, a 18-as ügyfélablaknál, sorszám húzása nélkül.

Az irtószerek átvételére május 6-án hétfőtől, egészen május 17-én péntekig van lehetőség. A debreceni polgármesteri hivatal ügyfélfogadási rendje a város honlapján, az alábbi weboldalon található.

A tabletták javasolt felhasználási ideje az áprilistól októberig terjedő hónapok időszaka – szükség szerint. Az irtószer nem alkalmas állóvizekben történő alkalmazásra, hatását csapadékgyűjtő edényekben fejti ki.

Mit érdemes tudni a szúnyoglárvairtó tablettáról?

Néhány szúnyogfaj lárváinak otthont adhat a vízgyűjtő hordóban, virágcserép alatt, szétszórt hulladékban összegyűlő esővíz. Városi környezetben számos olyan tárgy van, melyekben az összegyűlő esővíz lehetővé teszi a szúnyogok szaporodását.

A kertben lévő esővíz gyűjtésére alkalmas tartályokban (pl. hordóban, kádban, kannában, vödörben stb.) és a kerti medencékben akkor várható szúnyogtenyészés, ha bennük tartósan jelen van a víz. Ekkor az állóvízben a lárvafejlődés zavartalan és a nyári melegben akár hetente kifejlődhet egy új szúnyoggeneráció. A készítmény alkalmazásával 3-4 hétig is élvezhetjük a mentességet. Az idén fel nem használt tabletták 2025. nyár végéig megőrzik minőségüket.

A készítmény leírása

A készítmény hatóanyaga S-metoprén, mely a tenyészővizekbe juttatva a szúnyoglárvák fejlődésének és a bábok kifejlett csípőszúnyoggá történő átalakulásának gátlására alkalmas. Többféle szúnyogfaj lárváira hat (Aedes aegypti, Aedes albopictus, Culex pipiens). A tabletta víz hatására lassú ütemben, folyamatosan bocsátja ki hatóanyagát, megakadályozva, hogy a kezelt vízből kifejlett szúnyogok keljenek ki. Az egyedek zömének megsemmisülése bábállapotban következik be. A lárvákat még nem pusztítja el, így használata során a vízgyülemekben továbbra is előfordulhatnak élő és mozgó lárvák, melyek a bábállapotban fognak elpusztulni. A szer kifejlett szúnyogokra nincs hatással.

A tablettával ellátott víz élelmiszerekkel nem léphet kapcsolatba; tehát zöldségek, gyümölcsök és fűszerkert locsolására sem alkalmas! Olyan, a lakóhely közelében fellelhető vízfelületek kezelésére használható, amelyek ivóvízként sem hasznosulnak, élővizekkel összeköttetésben nincsenek, és díszhalak tartására sem szolgálnak!

A hatóanyaggal kezelt víz csak gyep, valamint dísznövények locsoláshoz használható fel! Kezelhető az irtószerrel az esővízgyűjtő, vízzáró aljazattal ellátott kerti tó, lapostetős társasházak szigetelésén kialakult vízfolt egyaránt.

A készítmény adagolása a kezelendő víz jellege szerint:

  • tiszta víz: 300-400 literenként négyhetente 1 tabletta,
  • szennyezett víz: 150-200 literenként négyhetente 1 tabletta,
  • erősen szennyezett víz: 20-30 literenként négyhetente 1 tabletta.

A gyérítés akkor válik igazán hatékonnyá városszerte, ha nemcsak társadalmi, hanem egyéni szinten is cselekednek a lakosok.

Mit tehet Ön azért, hogy kevesebb szúnyog legyen a környezetében?

Szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek elősegítik a szúnyogok szaporodását.

Megelőző intézkedések:

  • az esővíztároló hordó lefedése fedővel vagy szúnyoghálóval
  • kannákban, vödrökben hagyott víz letakarása, árnyékos helyen tartása
  • ereszcsatorna tisztán tartása
  • a csapadékvíz felgyülemlésének megakadályozása.
  • az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni.
  • az állatok itatóvizét utántöltés helyett rendszeresen cserélje friss vízre.

Több szúnyogfaj a telet úgy vészeli át, hogy a kifejlett szúnyogok fagytól védett helyekre húzódnak ősszel. A garázs, pince, akna, istálló nyílászáróit tartsa zárva az őszi hónapokban, vagy szúnyoghálóval védje azokat.

A fenti háztartási javaslatok betartása segíti a szúnyogok elszaporodásának megelőzését.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában