ZUSCHLAG PER – vádbeszéd a bíróságon

Több mint 90 napi tárgyalás után a vádbeszéddel folytatódott a Zuschlag-per a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

A vádat képviselő ügyész beszédében elmondta: a bizonyítási eljárás alátámasztotta, hogy Zuschlag János vezetésével fiktív civil szervezetekből építettek hálózatot és a rajtuk keresztül nyert pályázati pénzekből működtették a Fiatal Baloldal Ifjúsági mozgalmát.

A vád szerint kilenc fiktív civil szervezet 72 pályázata révén jutattak állami forrásokhoz, amit törvénytelenül használták fel. Német Zsolt ügyész arról is beszélt, hogy a közhatalmi funkciót betöltő személyeknek is felelniük kell, ha bűncselekményt követnek el.

Az ügyész azt is elmondta, hogy a tanúk meghallgatásából kiderült az is, hogy Zuschlag tisztában volt azzal, hogy bűncselekményt követ el és az ügy kirobbanásakor próbálta befolyásolni a tanúkat, hogy azok a kihallgatásuk során, a rendőrségen hogyan valljanak. Ezzel az volt a célja, hogy a bűncselekmény súlyosbítását jelentő bűnszervezeti minősítést elkerülje és így enyhébb büntetést kapjon, kapjanak.

A politikus korábban azt mondta a bíróságon: nem törekedtek arra, hogy hálózatot építsenek ki, melynek csak az lett volna a célja, hogy ifjúsági politikai szervezetek finanszírozását biztosítsa. Úgy fogalmazott, hogy néhány egyesületnek ez volt a szerepe, de ezt nem tartja hálózat építésnek.

Az ügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekményekkel gyanúsítja Zuschlag Jánost és 15 társát. A politikus korábban az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt.