Helyi közélet

2016.10.08. 16:09

Egész nap vidámkodtak a józsaiak és vendégeik

Debrecen-Józsa - Nyúlból készült ételek illata lengte be a temérdek szórakozási formát kínáló Tócópatak-völgyet magvető hónap nyolcadik napján.

Debrecen-Józsa - Nyúlból készült ételek illata lengte be a temérdek szórakozási formát kínáló Tócópatak-völgyet magvető hónap nyolcadik napján.

A huszonhetedik alkalommal megrendezett Szüreti Nyúlfesztiválra és Ínyencségek napjára, a józsaiak legnagyobb rendezvényére több százan gyűltek össze szombaton. A programok között minden volt, amit egy több ezer lakosú település be tud fogadni, sőt – Debrecen közelségéből adódóan – még annál is több. Szekerezés, nyulak és galambok simogatása, gólyalábasok és mazsorettek felvonulása, hagyományőrző és a kultúra újabb ágát képviselő együttesek fellépése, kézművesek utcája, játékpark – hogy csak néhányat ragadjunk ki a hatalmas programkínálatból.

Nem csak főznek, esznek is

A fő attrakció azonban a nyúlételek főzése volt, mégpedig nem kisebb nevű híresség, mint Benke Laci bácsi mesterszakács útmutatása alapján. – A nyúl a farkától a füle hegyéig tart, a csontját ne szilánkosra vágjuk, elkészítésénél viszont vigyázzunk, hogy ne ússzon 4x100-at a zsírban és az étel ne legyen olyan erős, hogy utána leülni se tudjon a fogyasztója – hívta fel a figyelmet, megtoldva azzal, hogy a zsűrinek a tálalás is sokat számít a pontozásnál.

Negyvennégy csapat veselkedett neki az ételek készítésének, köztük egy fiatalokból álló közösség is. – Én, Páll Sándor, valamint Halász Zsolt, józsaiak vagyunk és 2012-től egy változó összetételű baráti társasággal minden évben részt veszünk a nyulas ételek főzőversenyén. A mostani csapatban az a közös, hogy tagjai a 2013-as ballagásunk előtt egy osztályba jártak a Vegyipari szakközépben. Persze nemcsak főzünk, most éppen boros alapon fokhagymás nyulat, hanem később eszünk is, és persze megnézzük a színpadi programokat és kipróbáljuk a szekerezést.

A többi csapattól kicsit elkülönülve, az akácfák mélyre hajló lombja alatt, az asztalra kipakolt plüssnyulak mögött fiatal nő várja, hogy bográcsában felforrjon a fűszerezett víz. – Egyelőre egyedül vagyok, a családom többi tagja elment szekerezni – mondja a Tőzsér-Török Judit néven bemutatkozó hölgy. – Nekünk is közös családi program ez a fesztivál és kitűnő alkalom arra, hogy találkozzunk a régi ismerőseinkkel, vagy éppen új ismeretségeket kössünk. Négy éve élünk Józsán, két esztendeje járunk a főzőversenyre, és több olyan ember is van, akit szüreti nyúlfesztiválon ismertem meg. Egyébként tárkonyos, citromos nyúlragut készítek. Nem esszük a nyúlhúst, pedig egészséges lenne, ilyenkor viszont szívesen fogyasztjuk.

HBN-KZS


Emlékezés Juráskó Istvánra

Az esemény megnyitóján megemlékeztek Józsa híres nyúltenyésztőjéről, a forgatagot szervezőjének, a Józsai Település és Közösségfejlesztő Egyesület napokban elhunyt tiszteletbeli vezetőjéről, Juráskó Istvánról. Fia, Róbert, az egyesület elnöke megnyitójában kitért arra, hogy édesapjától követni való példát kapott az élethez, és folytatja az elődei által elkezdett munkát. Közöttük van az ínyencségek napja szervezése is.

- Józsán élni jó! – folytatta a köszöntőt a civil szervezet elnökének zárómondatával Balázs Ákos önkormányzati képviselő. – Az őseink által ránk örökített hagyományainkat ápoljuk, ugyanakkor nem zárkózunk el a legmodernebb technikától sem – utalt a politikus a fesztiválon ugyancsak megtekinthető elektromos autókra.

A köszöntők után Szentesi Csaba görögkatolikus, valamint Dancsó Zoltán református lelkész megáldották az eseményt és résztvevőit.


A Fantomasz is fellépett

A Lux, a Color és az Apostol együttes egykori gitárosa, a debreceni származású Felkai Miklós hat éve alapította meg két zenésztársával a Fantomasz együttest. Céljuk, a 70-es évek egyik legismertebb debreceni magyar bandája, a Bokor testvérek által létrehozott Color együttes zenéjének és szellemiségének a megidézése volt. Az akkori tagok közül már csak a gitáros Felkai Miklós és Szentpéteri Dezső tagja a formációnak. A 27. józsai szüreti napon a Brian Adams Tribute Band énekesével, Csákvári Lászlóval, valamint a dobos Móré Attilával, az ex-eddás basszusgitárossal, Pethő Gáborral és a billentyűs Horváth Andrással léptek fel.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában