Zsenmin Zsipao: Szíriában nem történhet meg, ami Irakban vagy Líbiában

Peking, 2012. július 17., kedd (MTI) – Szíriában soha, semmilyen körülmények között és semmilyen ürüggyel nem kerülhet sor külső beavatkozásra – szögezte le kommentárjában a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) központi kínai pártlap az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szankciókkal fenyegető döntése előtt, kedden.

A Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Franciaország, Németország és Portugália által támogatott határozattervezet szerint az ENSZ-megfigyelők (UNSMIS) mandátumát meghosszabbítanák 45 nappal, és Kofi Annan béketervére az ENSZ alapokmány 7. fejezete vonatkozna. Ez felhatalmazná a 15 tagú BT-t arra, hogy adott esetben diplomáciai, gazdasági és katonai intézkedéseket foganatosítson.

Kína már közölte, hogy egyetért az ENSZ-misszió meghosszabbításával, de az ország állandó képviselője a világszervezetben hozzátette: Kína számára “komoly gondot” okoz a brit javaslat által tartalmazott 7. fejezet kiterjesztése Szíriára. Peking a Moszkva által köröztetett tervezetben foglaltakkal ért egyet. Ez a tervezet az említett intézkedéseket elutasítja.

Egy ország vezetésének külföldi beavatkozással történő leváltása a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében rendkívül igazságosnak és felelősnek tűnő szándék – fogalmazott a Zsenmin Zsipao, és megjegyezte, “vajon nem jelentett-e humanitárius katasztrófát az iraki rezsimváltás utáni támadások, bombázások megállíthatatlan sorozata?”.

Az újság emlékeztetett a Líbiában történtekre is, és úgy vélte: nincsenek olyan nemzetközi egyezmények, amelyek felruháznak külföldi vezetőket arra, hogy leváltsák, vagy kinevezzék más nemzetek vezetőit.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti.

MTI