Zsebre megy a játék

Zsebre megy a játék
Olvasom, hogy a bruttó reálbérek ma kevesebbet érnek, mint öt évvel ezelőtt. A cégek jó része bizonytalan abban, hogy jövőre akar-e, és ha igen, mekkorát emelni a fizetéseken. Petneházi Attila jegyzete

Az öt évvel ezelőttihez viszonyítva az akkori fizetések 99 százalékát érik a maiak - derül ki egy felmérésből. Valamennyien a saját bőrünkön érezhettük, hogy a válság elmúlt két éve alatt a béremelések nagysága nem érte el az inflációt. A vállalatok átlagosan alacsonyabb béremelést hajtottak végre, miközben a pénzromlás üteme jóval drasztikusabb volt.

Olyan bizonytalan vagyok; vagy nem is? – idézhetnénk a cégvezetők viselkedése láttán a régi viccet, csakhogy a helyzet nem vicces. A gazdasági életben ugyanis szinte mindennek az alfája és omegája a kiszámíthatóság, a tervezhetőség, és éppen ezek azok, amelyekre jó ideje nem támaszkodhatnak a stratégák.

A legtöbb bizonytalan vállalat kivár, amíg a jövő évi adótervek tisztázódnak, és az idei eredményekről pontosabb képet lát. Az viszont a Napnál világosabban lártszik, hogy újra nőtt a Budapest-vidék különbség: a keleti országrész bérszintje átlagosan huszonegy, míg a nyugatié tizenhét százalékkal marad el a fővárositól.