Zsebkés, tükör és ampulla is volt a hősi halottaknál – na meg egy régi fénykép…

Akt.:
Zsebkés, tükör és ampulla is volt a hősi halottaknál – na meg egy régi fénykép…
© Fotó: Dévényi Veronika
Berekböszörmény – Újratemették és sírkövet állítottak a berekböszörményi temetőben annak az öt, a második világháború harcaiban elesett honvédnak, akik síremlékét március végén tárták fel.

Az erdős, elvadult, már használaton kívüli temetőben található katonai maradványokra Tóth Tibor, a helyi református gyülekezet lelkésze hívta fel a Honvédelmi Minisztérium figyelmét.

– A feltárás kezdetben meglehetősen reménytelennek tűnt, a feltételezett helyet megközelíteni is nehéz volt. A sírt komoly nehézségek árán sikerült megtalálni, a területen több kutatóárkot kellett ásni. Végül több mint két méter mélyen bukkantunk rá a honvédek maradványaira. A katonákat a korabeli veszteségi kartonok és a sírban talált tárgyak alapján sikerült azonosítani – mondta el érdeklődésünkre Kiss Balázs főhadnagy.

Az újratemetést követően a családtagok és a honvédség képviselőinek jelenlétében avatták fel a hősi halált halt honvédek sírkövét.

Újratemetett hősi halottak emlékére állítottak síremléket Berekböszörményben | Fotó: Dévényi Veronika Újratemetett hősi halottak emlékére állítottak síremléket Berekböszörményben | Fotó: Dévényi Veronika ©

Zsebkést, borotválkozó tükröt, varrókészlet, illetve nagy mennyiségű orvosi anyagot – például kenőcsöt, ampullát – is találtak náluk. November 2-án temettek újra a berekböszörményi temetőben, másnap pedig sírkövet szenteltek emlékükre. A márciusi feltárás során egy fénykép is előkerült az egyik katona kislányáról. A kép azonban néhány másodperc alatt elporladt, miután a levegővel érintkezett.

– A fellelt tárgyaknak köszönhetően hamar sikerült megállapítani a katonák személyazonosságát. Koporsóban temették el őket, a személyes tárgyaikat náluk hagyták. Egyiküknél azonossági jegy is volt, a többieket pedig a sérüléseik alapján sikerült azonosítani. A bajtársaik temették el őket. Ha szovjet megszállás alatt lett volna a vidék a temetésük idején, sokkal nehezebb dolgunk lett volna az azonosításkor – magyarázta a feltárást vezető Kiss Balázs főhadnagy.

Fotó: Honvédség (galéria) Fotó: Honvédség (galéria) ©

A katonák 1944. október 8-án és 10-én vesztették életüket. Négyen a mai román határ túloldalán, a Bihar megyei Rojton estek el, míg Svicz József honvéd Berekböszörményben. Az ő fia több mint 70 éven át nem tudta, pontosan hol nyugszik az édesapja, az újratemetésen ő is részt vett. A legfiatalabb honvéd 22, míg a legidősebb 38 éves volt, dél-dunántúli katonák voltak, a kaposvári 6., illetve a szekszárdi 18. gyalogezredben szolgáltak. Újvári János honvédről például az derült ki, hogy ő volt az alakulat szakácsa, a civil végzettsége is ez volt. – A katonák kifejezetten harctéri – akna, gránát okozta, illetve lövési sérüléseket – szenvedtek. Ezért lehetett náluk sok orvosi szer. Ez arra enged következtetni, hogy a sérülteket a társaik haláluk előtt ápolták – mondta a főhadnagy. A szakember hozzátette, összesen tizenhárom hősi halottat temettek el Berekböszörményben.

Jó esély van arra, hogy a többi katona sírját is megtalálják, így jövőre folytatódik a kutatás. Sikeres feltárás esetén az előkerülő földi maradványaikat a bajtársaik mellett helyeznék el.

HBN–SZZSL


Az újratemetettek

– Huszár Imre honvéd (Sárbogárd)- Gálfi Elek honvéd (Szabadka)

– Újvári János honvéd (Németkér)

– Molnár János honvéd (Somogyfajd)

– Svicz József honvéd (Mike)


Felhívással keresték a hozzátartozókat

A hadi sír feltárását a Magyar Honvédség (MH) Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság hadisírgondozással és honvédelmi neveléssel foglalkozó szaktisztjei végezték Kiss Balázs főhadnagy irányításával, a Hadisírgondozó Német Népi Szövetséggel, a Berekböszörményi Református Egyházközséggel és helyi civilekkel együttműködve (a munkagépet Méhes Gábor biztosította). Miután a szakemberek azonosították a katonákat, igyekeztek felkutatni a hozzátartozóikat. Felvették a kapcsolatot azoknak a településeknek a polgármesteri hivatalaival, ahonnan származtak, így jutottak el a még élő hozzátartozókhoz.A november 3-i síremlék­avatáson a katonák származási helyéről érkeztek településvezetők, vagy küldtek koszorút. Kiss Balázs elmondta: a ma nem Magyarországhoz tartozó helységekről származó elesettek esetében különösen nehéz a szakemberek dolga: a szabadkai születésű Gálfi Elek hozzátartozóit például a helyi magyar sajtóban felhívással is keresték, de nem jelentkezett senki.