Zongorakoncerttel a beteg gyermekekért

Zongorakoncerttel a beteg gyermekekért
Zongorakoncerttel a beteg gyermekekért - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Gálaműsorral ünnepelte 25. születésnapját az egyetem Gyermekhematológiai-onkológiai Tanszékét támogató Leukémiás Gyermekekért Alapítvány.

– A betegséget meg kell gyógyítani, ami az orvosok és ápolók feladata, ám ez önmagában kevés lenne, különösen, ha a legifjabb nemzedékről van szó. Ehhez társadalmi összefogás szükséges, amit az alapítvány és a támogatók segítenek. A Debreceni Egyetem mindent megtesz azért, hogy a gyermekek a lehető legrövidebb időn belül gyógyultan távozzanak a klinikáról. Legmélyebb tisztelettel köszönöm mindazoknak, akik valaha tettek valamit a beteg gyerekekért – így köszöntötte Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány jubileumi gálájának részvevőit április 25-én a Csokonai Nemzeti Színházban.

A Debreceni Egyetem Gyermekklinikáján már az 1970-es években is kezeltek daganatos betegeket. 1990-ben egy akut leukémiában szenvedő kislány szülei, Pikó Gábor és felesége határozták el, hogy alapítvány létrehozásával segítik a kis betegeket. A család kezdeményezését a Gyermekklinika akkori igazgatója és a Debreceni Orvostudományi Egyetem korábbi rektora, Karmazsin László karolta fel, így 1990-ben a megye első közhasznú civil szervezeteként jegyezték be a Leukémiás Gyermekekért Alapítványt – idézte fel a kezdeteket Kiss Csongor tanszékvezető egyetemi tanár.


Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

A professzor, aki egyben az alapítvány kuratóriumának elnöke arról is beszámolt, hogy ma már tizenegy korszerűen felszerelt kórteremben gyógyulhatnak a daganatos gyermekek. Az alapítvány segítségével számos eszközt – egyebek mellett betegőrző monitorokat, infúziós pumpákat és intenzív ágyakat –sikerült beszerezniük, és olyan kényelmes foteleket, amelyek lehetővé teszik, hogy a szülők is gyermekeik mellett maradhassanak. A kicsikkel kórházpedagógus foglalkozik, és élménytáborokat is szerveznek számukra.

Az alapítvány negyedszázados fennállása alkalmából szervezett gálán 42 gyógyult beteg vehette át az „élet karkötőjét”, az alapítvány támogatóit pedig oklevéllel jutalmazták. A műsorban fellépett a Lautitia Kórus, az Ady Endre Gimnázium diákjai és Dánielfy Zsolt színművész a Légy jó mindhalálig musicalből adtak elő részleteket, valamint Lola is énekelt. Az ünnepség fővédnöke Szenpéteri Csilla zongoraművész volt, aki zenésztársaival adott koncertet, melyhez vendégként egy dal erejéig Vásáry André is csatlakozott.

A művésznő az elmúlt években rendszeresen látogatta a Tűzoltó utcai Gyermekklinika kis betegeit. Köszöntőjében kiemelte: a gyermek a legnagyobb kincs, fantasztikus látni, mikor csillog az orvosok és nővérkék szeme, ahogyan ölükbe ültetik a beteg gyerekeket. A zongoraművész saját fia kívánságát idézte, miszerint tűnjön el a földről az összes betegség.

A jubileumi gálaünnepségen több mint 1,2 millió forint gyűlt össze a tanszék munkájának támogatására.

– Debreceni Egyetem –
hirdetés