Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.15. 10:25

Óvodaválasztás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

<p>Nyíregyháza - A szülők alaposak és maximalisták: akár 5-6 óvodát is megnéznek, mielőtt eldöntenék, melyikbe íratják be gyermeküket.</p>

10:20: Pedagógus és a környezet

A Szászszorszép Óvodában a beíratást megelőzi az „óvodacsalogató” elhelyezése a város különböző pontjain: a bölcsődékbe, a művelődési házakba és a kórházba helyezzük ki plakátainkat – mondja Papp Zoltánné, a Benczúr téri tagóvoda vezetője.

– Már második éve szervezzük meg nyílt napunkat, amelyen a szülők és a kicsik bepillantást nyerhetnek az óvodában folyó életbe, megismerkedhetnek az óvonénikkel és a gondozókkal, valamint részt vehetnek a foglalkozásokon is. Egyrészt, a központi fekvés miatt óvodánk jó helyen van, hiszen a város szinte minden részéről írattak már be gyerekeket, másrészt egy öregedő körzet vagyunk, ahol egyre kevesebb kisgyermekes család él – fogalmazott. A tapasztalatok szerint elmondható, hogy ha a már korábban valamelyik gyerek az adott óvodába járt, és ha a szülők meg voltak elégedve a szakmai munkával, ugyanoda íratják be a következő gyermeküket is.

– Egyre inkább megfigyelhető, hogy tulajdonképpen nem magát az óvodát választják ki a szülők, inkább annak alapján döntenek, hogy mennyire kedves, barátságos és figyelmes az az óvónő, akinek a csoportjába íratnák a csöppséget, tehát óvónéniválasztás van, nem pedig a klasszikus óvodaválasztás – tette hozzá a vezető.

Ezen kívül nem elhagyagolható szempont az épület állaga, felszereltsége, az udvar, a játszótér nagysága, hiszen ezek együttesen alkotják ki a szülőben a pozitív vagy negatív képet az óvodáról.

9:55: A korábbi évekhez hasonlóan, a szülőknek április végéig lehet a gyermekeiket az óvodába előjegyezteteni. Az a gyermek ugyanis, aki idén tölti be ötödik életévét, köteles részt venni szeptember elsejétől „óvodai nevelés keretében folyó foglalkozáson.”

Azokat a gyerekeket, akik a következő beiratkozásig fogják betölteni a harmadik évüket, szintén jelezni lehet az óvodában, hogy az év során is felvehessék őket.
Cikkünkben utánanézünk annak, milyen szempontok alapján választ ovit a szülő, és milyen „szolgáltatásokkal” várja maga az intézmény a csöppségeket.

Mikor óvodaérett?

Azokat a gyerekeket, aki az év folyamán bármikor betöltik az ötödik életévüket,

kötelező beiratni és járatni is az iskolára felkészítő utolsó évre. Ötéves

gyereknek ugyanis kötelező legalább napi négy órában óvodában lennie.

Az a szülő, aki ez ellen vét, akár ötvenezer forint bírsággal sújtható.

A naptári feltételek mellett persze ésszerű figyelembe venni az óvodaérettségi

szempontot is. Az óvodaérettség jó esetben három, négy éves korban alakul

ki, vagyis a gyerekek néhány órát szüleik nélkül is el tudnak tölteni.

Ennek feltételei vannak: a szobatisztaság alapkövetelménye mellett a beszéd-képesség,

és a beszédértés, az önálló étkezésre való képesség és az a szilárd belső

képzet a szüleiről, ami ahhoz kell, hogy fantáziája segítségével a távol

lévő szeretett személyt bármikor elő tudja hívni saját megnyugtatására.

- Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!