Nagyvilág

2008.03.09. 09:40

Hatalmon maradt a maláj kormány, az ellenzék ünnepel

<p>A kormánykoalíció csaknem 40 éve először vesztette el kétharmados többségét Malajziában.</p>

A szombati parlamenti választások után a koalíció ugyan hatalmon maradt, de az ellenzék is ünnepelt vasárnap. "Új hajnal" virradt Malajziára - mondta Anwar Ibrahim ellenzéki vezető az AFP francia hírügynökségnek vasárnap.

A kormányzó koalíció 137 mandátumot szerzett a 222 fős parlamentben. A kétharmados többséghez, amivel bármikor megváltoztathatta volna az alkotmányt, 148 képviselőt kellett volna a törvényhozók közé juttatnia.

Elemzők szerint az eredmény megrendítette Abdullah Ahmad Badawi malajziai miniszterelnök pozícióját az UMNO párt élén. A kormányfő a választások után azt mondta, nem érzi úgy, hogy a lemondását követelnék.

Az UMNO négy évvel ezelőtt még a mandátumok 91 százalékát szerezte meg. A szavazók a magas infláció, az emelkedő bűnözési ráta és az etnikai csoportok közti növekvő feszültség miatt büntették a pártot - mondják az elemzők.

Anwar Ibrahim korábbi miniszterelnök-helyettes pártja 31 mandátummal a legnagyobb ellenzéki erő az új parlamentben. Az ellenzéki vezető szerint a szombati voksoláson megdőlt a mítosz, miszerint Abdullah miniszterelnök pártja legyőzhetetlen. A másik két ellenzéki párt 28, illetve 23 képviselője vehet részt a törvényhozásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!