Zene és a bor fűszeres illata lengi be a Békás-tó partját

Akt.:
Zene és a bor fűszeres illata lengi be a Békás-tó partját
© Fotó: Matey István
Debrecen – Hazai és nemzetközi fellépők szórakoztatják majd a szőlőnedű szerelmeseit.


Immár ötödik éve rendezik meg az előző évtizedek két talán legizgalmasabb nyári szabadtéri programjának fúziójából létrejött Debreceni Bor- és Jazznapokat, amely azóta osztatlan közönségsikert arat a cívisvárosban. Idáig ingyenes volt a fesztivál, de ettől az esztendőtől már csak belépő ellenében lehet zeneszóra kortyolgatni itt a bort.

bor3Komolay Szabolcs alpolgármester | Fotó: Matey István

– A rendezvény mára olyan szintet ért el, amelyet önerőből nehéz finanszírozni, így az idén belépődíjat szedünk, cserébe még színvonalasabb programokkal kedveskedünk a kilátogatóknak. Reméljük, idén is legalább annyi bor- és jazzrajongó keresi fel a Békás-tó környékét, mint az elmúlt években – bizakodott a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján Komolay Szabolcs alpolgármester.

Logózott kóstoltató

Az augusztus 2. és 5. között a zajló dzsemborin a négy nap alatt 19 borvidék 69 pincészetének legfinomabb tételei lesznek kóstolhatóak. Debrecen egykori szőlőskertje, az Érmellék hagyományosan vendége a rendezvénynek, de a kínálatban megtalálhatóak lesznek a város idei díjnyertes borai, valamint pezsgője is. Tóth András, a Főnix Rendezvényszervező Kft. kulturális menedzsere elmondta, a rendezvény népszerűsége miatt válogathatnak a jelentkező pincészetek között.

– Mára odáig jutottunk, hogy a környezeti adottságok okán nekünk kell visszautasítanunk borászatokat, ami mutatja, hogy az évek folyamán egyre nagyobb elismertsége lett e rendezvénynek szakmai körökben is. Az országban összesen 22 borvidék van, tehát hazánk szinte minden pontjáról érkeznek majd kiállítók. Hogy még különlegesebbé tegyük az élményt, minden kilátogató kap majd egy logózott kóstolópoharat, hogy abban kóstolhassa meg a kedvére való nedűket.

Nemzetközi produkciók

A rendezvény összköltsége nagyjából 33 millió forintot tesz ki, amelyből kétmilliót a Nemzeti Kulturális Alaptól kaptak a szervezők, akik szeretnék a fesztivál regionális jellegét idővel országossá, sőt, nemzetközivé bővíteni. A sajtótájékoztatón elhangzott, a jazz szerelmesei is remek programot kapnak, hiszen 12 ország képviseletében összesen 161 muzsikus lép majd színpadra. Teremi Nóra kulturális menedzser kiemelte, idén is lehetőséget adnak fiatal dzsesszformációk bemutatkozására.

bor2Fotó: Matey István

– Többek között kilenc olyan produkció is szerepel a programban, ahol együtt muzsikálnak hazai és külföldi művészek. Külön zenéléssel köszöntjük majd a születésnapos fellépőket: Gyarmati Zoltánt és Tommy Vig 80 éves művészeket, valamint Szőke Szabolcsot 70., ifj. Szakcsi Lakatos Bélát 50. születésnapja alkalmából. A zenei program egyik különlegessége, hogy ismét Debrecen vendége lesz a cseh Jirí Stivin Quartet, amely negyven éve lépett fel utoljára a dzsessznapokon – ismertette a menedzser.

MSZ


A részletes programról, és a belépőkről a fesztivál hivatalos oldalán kaphatnak tájékoztatást.