Zemplénben tiszta a levegő

Tokaj belvárosában (illusztráció)
Tokaj belvárosában (illusztráció) - © Fotó: Erdős József
Tokaj – A földrajzi adottságok miatt Zemplénben nem okoz gondot a légszennyezettség.

Megyénkben nem mindenhol örülnek a tél megérkeztének, hiszen a Sajó- völgyében a fűtési szezon megindulásával rohamosan romlani kezd a levegő minősége.

Tokajnak a levegő­minősége az átlagosnál sokkal­­­­ jobb.” Posta György

Az átlagnál jobb

Zemplénben kicsit más a helyzet.

– Tokajnak a levegőminősége az átlagosnál sokkal jobb – mondja Posta György, Tokaj polgármestere. – Ez köszönhető egyrészt annak, hogy nincs olyan nagy ipari létesítmény, amelynek a tevékenysége jelentős porkibocsátással járna. Ráadásul a hegy és a víz közelsége a keletkező por- és egyéb szennyezéseket elviszi a településről.

Tokajban az elmúlt időszakban jelentősen megváltoztak a fűtési szokások is.

Korábban jellemző volt, hogy a tokajiak is fával vagy szénnel fűtöttek, de elég régen jelen van már a településen a vezetékes gáz, így egyre többen álltak rá annak a használatára. Kevesebb vele a gond, a gázfűtés nem is szennyezi annyira a levegőt, ráadásul az emberek tudnak számolni és rájöttek, fával fűteni már majdnem annyiba kerül, mint ha gázzal fűtenének.

Sárospatak tiszta

Sárospatak levegőminőségének is jót tesz a Zempléni- hegység, valamint a Bodrog közelsége.

– A Zemplén egyik legtisztább levegőjű városa Sárospatak – mondja Aros János, Sárospatak polgármestere. – Évtizedekre visszamenőleg sosem okozott gondot a levegőminőség a városban, még akkor sem, amikor nagyon sokan fűtöttek fával vagy szénnel. Külön mérőállomásunk nincs, de nincs is szükségünk rá, hiszen a földrajzi elhelyezkedés mellett olyan nagy légszennyező ipari létesítmény sincs a közelben, amely miatt aggódnunk kellene. Tartottunk attól, hogy az ugrásszerűen megnövekvő motorizáció miatt megnő a légszennyezettség is a településen. Csak az elmúlt évben 200 autóval lett több a városban, emellett még ma is viszonylag sokan fűtenek fával, de a szerencsés földrajzi adottságaink miatt ez sem rontja jelentősen Sárospatakon a levegő minőségét.

A fák segítenek

– Itt, a hegyekkel körbevett völgyben nem érezzük, hogy gondot okozna a légszennyezettség – mondja Lovas Adrienn, Hollóháza polgármestere. – Nem csupán a magaslat miatt tisztább a levegő, de minden irányból hegyek és fák vesznek körül minket, és különösen az utóbbiak sokat tesznek azért, hogy a környékünkön tiszta legyen a levegő. A porcelángyár sem rontja a falu levegőminőségét. Bár még sokan fűtenek fával a településen, de már legalább annyian használják fűtésre a gázt, ezért nyugodtan kijelenthetjük, a hollóháziak és a településre látogatók az átlagosnál sokkal tisztább levegőt lélegezhetnek be a falunkban.

ÉM-BG


A közlekedésnél nagyobb légszennyező a fűtés
Miskolc - A völgyhatás is nagyban felelős a környékünkön gyakori szmogért. Miért ennyire gyakoriak és súlyosak a szmogos helyzetek Miskolcon és környékén? A téma egyre inkább a közérdeklődés homlokterében van. A helyzetet feszegető hivatalos kérdéseinkre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhi...

A miskolci Búza tér a szennyezés egyik gócpontja
Miskolc - Olyan terv kell, amely hatékony intézkedéseket és rövid határidőket tartalmaz. A Zöld Kapcsolat Egyesület szerint szükség lenne egy olyan levegőminőségi tervre, amely hatékony, kikényszeríthető intézkedéseket és rövid határidőket tartalmaz a légszennyezés csökkentésére – mondta el F. Na...