Zebrákat ellenőriznek Debrecenben

Akt.:
Zebrákat ellenőriznek Debrecenben
© Fotó: police.hu
Debrecen – A debreceni rendőrök a gyalogos-átkelőhelyeken visszatérő ellenőrzéseket tartanak a reggeli és délutáni csúcsforgalomban. A balesetek megelőzése érdekében kérjük fogadják meg tanácsainkat!

A rendőrök a közelmúltban bekövetkezett balesetek vizsgálata alapján a közlekedésbiztonsági helyzet javítása és a balesetek megelőzése érdekében visszatérően ellenőrzik Debrecenben a gyalogos-átkelőhelyeket. A közlekedési szabályok érvényre juttatása érdekében elsősorban a segítő szándékú figyelemfelhívás cél.

A rendőrség ezúton is felhívja a figyelmet, hogy a gyalogosbalesetek a közlekedési szabályok betartásával és több odafigyeléssel megelőzhetők!

Gyakorlatilag valamennyi gyalogoselütésről elmondható, hogy annak hátterében valamilyen emberi hiba áll (gyorshajtás, elsőbbség meg nem adása, figyelmetlenség), és ez egyben azt is jelenti, hogy ezek a többnyire súlyos balesetek szabálykövető magatartással, az emberi hibák kiküszöbölésével megelőzhetőek.

A gyalogosok és kerékpárosok a közúti közlekedés legvédtelenebb és legsérülékenyebb résztvevői, elütésük során gyakorlatilag kivétel nélkül személyi sérülés következik be, és csak annak súlyossága a kérdés. Ez a különös sérülékenység indokolja, hogy kiemelten odafigyeljünk rájuk. Minden közlekedőben, járművezetőben tudatosuljanak azok a kockázatok, melyek a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedését jellemzik ebben az időszakban!

A megyei rendőr-főkapitányság 8 tanácsa:

  1. Vezessünk körültekintőbben, óvatosabban és lassabban!
  2. Tartsuk mindig tisztán a gépjármű fényszóróit, világító eszközeit, valamint szélvédőit és cseréljük le az elöregedett ablaktörlő lapátot!
  3. A belső párásodás megszüntetése nélkül soha ne induljunk útnak!
  4. Számoljunk mindig azzal, hogy a jármű féktávolsága a hőmérséklet, a leesett csapadék és az útviszonyok függvényében akár jelentős mértékben is megnőhet, és ez meghatározó lehet abban, hogy a baleset elkerülhető, vagy sem!
  5. Akkor is késedelem nélkül reagáljunk az adott közlekedési szituációra, ha a gyalogos esetleg figyelmetlenül, vagy szabálytalanul, nem elsőbbségi helyzetben kíván áthaladni az úttesten!
  6. A gyerekek (akik az átlagosnál óvatlanabbak és kevésbé kiszámíthatóan közlekednek), valamint a többnyire lassabban, bizonytalanabbul haladó idősebbek különös odafigyelést igényelnek.
  7. Télen legyünk türelmesebbek az úttesten lassabban haladó gyalogosokkal szemben, biztosítsuk biztonságos átkelésüket, és véletlenül se próbáljunk meg az előttünk áthaladó gyalogos mögött közvetlenül áthaladni (várjuk meg, míg a gyalogos átér az úttesten, hiszen az elsőbbségadási kötelezettség a gyalogos járdára való fellépéséig tart)!
  8. A fokozott óvatosságra különösen nagy szükség van a nagyobb belterületi csomópontoknál, a bevásárló központok, vasúti-, és autóbusz-pályaudvarok környezetében, a gyalogos átkelőhelyek megközelítése során, valamint a gyermekek, a fiatalok és az idősek által látogatott intézmények (tanintézetek, sportlétesítmények, nyugdíjas otthonok) közelében.

– police.hu –


Fotó: police.hu
Debrecen - A debreceni rendőrök visszatérő kontrollokat tartottak a zebrákon a reggeli és délutáni csúcsforgalomban. Debrecenben az elmúlt időszakban – a megváltozott látási- és időjárási viszonyok eredményeként is – a zebrákon több baleset is történt. A helyi rendőrkapitányság értékelte a balese...

Illusztráció: Pixabay
Debrecen - A zebrán gázoltak el egy gyalogost a Zsibogónál Debrecenben. Bár a baleset a DKV járműveit nem érintette, a gázolás miatt a közúti forgalom akadályoztatásra került, ezért csütörtök délelőtt az autóbuszok egy ideig terelőútvonalon közlekedtek. A helyszíni munkálatok azóta már véget é...

Fotó: police.hu
Debrecen - Nem biztosított elsőbbséget a személyautó sofőrje és járművével elsodort egy nőt, aki nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Egy férfi közlekedett az általa vezetett gépkocsival november 22-én 12 óra körül Debrecenben, a Péterfia utcán, a Hunyadi utca felől a Honvéd utca irány...