Zavargásba torkollott egy szélsőbaloldali tüntetés Berlinben

Akt.:
Berlin – Zavargásba torkollott egy szélsőbaloldali tüntetés Berlinben, a szombat éjjel történt összecsapásokban több mint száz rendőr megsebesült.

A rendőrség vasárnapi közleménye szerint az utóbbi öt év legsúlyosabb rendbontása történt a német fővárosban.

A 3500 fős demonstráción kibontakozott összecsapásokban és a felvonulás után több helyszínen kitört utcai harcokban 123 rendőr sebesült meg. Az autókat gyújtogató és a rendőrökre kövekkel, palackokkal és petárdákkal támadó tüntetők ellen több mint 100 büntetőeljárást indítottak, és 86 embert előállítottak.

A zavargás az egyik utolsó nagy berlini foglaltház – a tulajdonos hozzájárulása nélkül birtokba vett lakóépület – sorsa körüli konfliktus része. A Friedrichshain nevű városrészben álló házat – amelyet a címe után Riager 94-nek (R94) neveznek – a szélsőbaloldali, anarchista szubkultúra egyik központjaként tartják számon a kilencvenes évek eleje óta, és már többször megpróbálták felszámolni.

A viszály június 22-én újult ki, amikor az épület egy részét rendőri biztosítás mellett kiürítették, hogy felújítsanak két lakást menedékkérőknek. Azóta ismét rendszeresek a tüntetések, és a rendőrség ugyan állandóan nagy erőkkel van jelen a környéken, de így is sok rongálás történik, csak az utóbbi két héten 20 olyan autógyújtogatás történt, amely a hatóságok szerint a szélsőbalhoz köthető.

A városvezetés megosztott az ügyben, a kormányzó polgármester, Michael Müller és pártja, a szociáldemokraták (SPD) az ellenzéki Zöldekkel és az R94 szomszédságában álló épületek lakóival együtt tárgyalásos megoldást sürget, az SPD-vel kormányzó kereszténydemokraták (CDU) viszont az erőszakos tüntetések és a rongálások miatt a kemény fellépés folytatása mellett kardoskodnak.

– MTI –
hirdetés