Zászlós farkú kolobuszok és újabb katták a Nagyerdőn

Akt.:
Öt katta is érkezik
Öt katta is érkezik - © Fotó: Matey István, archív
Debrecen – Egy különlegesen szép megjelenésű, Közép-Afrikában őshonos majomfaj gazdagítja a Nagyerdei Kultúrpark állatállományát: zászlós farkú kolobuszok – más néven zászlós farkú guerezák – érkeznek Debrecenbe. Öt katta is jön.

Ez a fán élő, kizárólag növényeket fogyasztó állat szerepel a nemzetközi fajmentő programban. Magyarországon eddig mindössze két állatkertben láthatta a közönség.

A debreceni park 1 hímet kap Dél-Franciaországból (Reynou), 2 nőstényt pedig Hollandiából (Emmen). Az állatokat együtt szállítják a cívisvárosba, és reményeink szerint egy családot alkotva gazdagíthatják az állatállományt.

Velük együtt újabb katták is érkeznek Debrecenbe. A Madagaszkáron őshonos gyűrűsfarkú makik nagy kedvencek a Nagyerdei Kultúrparkban, jelenleg 9 példány él itt. Ezt a csapatot erősíti a most ide költöző 5 állat. A 6-11 éves kattákat és az egyik pár 2 hónapos kicsinyét Németországból (München) hozzák a zászlós farkú kolobuszokkal egy szállítmányban.

A több mint 4700 kilométeres út után várhatóan 2014. július 10-én, csütörtökön 9 órakor kerülnek új helyükre az állatok.

A zászlós farkú kolobuszról:

A jellegzetes fekete-fehér mintázatú majomfaj Közép-Afrika erdeiben, fás szavannáin őshonos, őserdőkben, szárazabb területeken és hegyvidékeken is előfordul. Kizárólag növényevő: friss leveleket, gyümölcsöket, fák kérgét és fűfélék magvait fogyasztja. 8-15 fős csapatokban él a fákon. Súlyuk 6-15 kilogramm között van, testhosszuk 45-70 centiméter, amit 60-90 centis farok egészít ki.

A zászlós farkú kolobuszokat őshazájukban régóta vadásszák különlegesen szép szőrméjük miatt. A 20. század első feléig bundájuk és farkuk a civilizált világban is keresett divatcikk volt, majd a ’60-as évektől alábbhagyott a kereslet, így a vadászat is csökkent.

Az állományok néhol igencsak megritkultak. Emiatt a Természetvédelmi Világszövetség „védendő fajok listáján” szerepelnek.

– Nagyerdei Kultúrpark –