Zászló-zárszó Debrecenben

Akt.:
Zászló-zárszó Debrecenben
Debrecen – Terhes és dicsőséges időszaka volt Debrecennek a mohácsi csatavesztést követő.

Bocskai István lobogója kivételesen értékes műkincseink közé tartozik, hiszen a török kiűzését követően az osztrák udvar rendeletére az Erdélyi Fejedelemséggel kapcsolatos emlékeket összegyűjtötték, így 110 zászlót is Pozsonyban – kezdte a tárlatvezetést dr. Krankovics Ilona történész vasárnap a Déri Múzeumban. A hit megtartó ereje – Erdélyi fejedelemség és Debrecen című kiállítás kurátora az ebből az időszakból csaknem egyedüliként fennmaradt lobogó búcsúztatóünnepségén ismertette a műtárgy történelmét.

1l2a9584
HBN Fotó: Matey István

Megtudtduk, Bethlen Gábor lobogóját a mostani tulajdonosának, a Magyar Nemzeti Múzeumnak 1949-ben adta Teleki József gróf. Az eredeti 17. századi, gyönyörűen megmunkált anyagot – mely annak ellenére ép maradt, hogy sérülékeny selyemdamasztból készült – a reformáció 500. emlékéve kapcsán rendezett kiállításra kapta kölcsön a múzeum, s hétfőn visszaviszik a fővárosba.

Komolay Szabolcs kultúráért felelős alpolgármester Bocskai fejedelem erényeit ismertette, a jelenlévőket köszöntötte dr. Angi János igazgató, közreműködött a Debreceni Helyőrségi Zenekar kamaraegyüttese és Rózsa László, a Csokonai Színház színművésze.

HBN–HABE

A tárlat többi kincse március végéig megnézhető.