Zárul a klasszikusok évada

Zárul a klasszikusok évada
© Fotó: magánarchívum
Debrecen – Mozgalmas évadot zár 2013/2014-ben a Kodály Filharmónia két együttese.

A klasszikusok évadaként meghirdetett szezonban igazán szép pillanatoknak örülhettek a Kodály Filharmonikusok zenészei és a Kodály Kórus énekesei, ilyen volt például a zenekar fennállásának kilenc évtizedes jubileuma és a nagy sikerű kínai koncertkörút, vagy a Kodály Kórus turnéja Ennio Morriconéval.

Fotó: magánarchívum Fotó: magánarchívum ©

A Kodály Filharmonikusok ebben az évadban ünnepelték 90. évfordulójukat, az október elsején, a Zene Világnapján adott jubileumi koncerten a zenekart több olyan karmester is vezényelte, akik az elmúlt évtizedekben irányították a filharmonikusok munkáját. A Kodály Kórusnak szinte megállása sem volt, olyan sok felkérést kapott az évadban. 2013-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Kassán kétszer is vendégszerepelt az énekkar, először a Boleyn Anna című operában a koloratúr királynőnek tartott Edita Gruberovával, majd a kulturális évad zárógáláján a 4 Tenors nevű világhírű formációval léptek fel közösen. Szerepeltek Belgrádban, A bolygó hollandi című Wagner-operában, 2014. februárjában pedig a világhírű Ennio Morricone dirigálta a Kodály Kórust Európa hat nagyvárosában, ahol az énekesek mintegy 80 ezer néző előtt arattak hatalmas sikert. Decemberben a két együttes Budapesten José Carreras-szal adott koncertet.

Fotó: magánarchívum Fotó: magánarchívum ©

Míg a kórus az európai városokat hódította meg, a zenekar Ázsiát: Kínában turnéztak nagy sikerrel a Kodály Filharmonikusok ebben az évadban, a távol-keleti ország legrangosabb koncerttermeiben, köztük a világhírű pekingi NCPA hangversenytermében léptek fel, reprezentatív magyar programmal. Tavasszal beérett a Kölcsey-ösztöndíj gyümölcse is, április 11-én Debrecen Város Napján a Csokonai Nemzeti Színházban, április 12-én pedig a budapesti Zeneakadémián mutatta be a két együttes Vajda Jánosnak a Kodály Filharmónia felkérésére írott opusát, a Cantus firmus – A megtartó ének című kompozíciót. A számok tükrében is jól teljesítettek az együttesek, a zenekar koncertjeit 65 %-kal több fizetőnéző látta, mint az előző évadban, a kórus pedig három és félszeresére növelte a nézőszámot, főleg a külső felkéréseknek köszönhetően.

A Kodály Kórus Ennio Morriconéval | Fotó: magánarchívum A Kodály Kórus Ennio Morriconéval | Fotó: magánarchívum ©

A vendégszereplésekkel tarkított évad a „hazai” figyelmet sem lankasztotta, a bérletet váltók száma csaknem 10 %-kal nőtt ebben a szezonban, és több teltházas koncertnek volt tanúja a Bartók terem is, ilyenek voltak például a Bécsi klasszikusok kamarazenekari sorozatának koncertjei. A klasszikusok évadának műsorában a kamarazenekari sorozat Mozart, Beethoven, Schubert és Haydn műveit mutatta be. A nagyzenekari koncerteken olyan emblematikus zeneművek szólaltak meg, mint például Mahler I., Mendelssohn 5. (“Reformáció”), Dvořák: 9. (“Új világ”), vagy Beethoven 5. („Sors”) szimfóniája, Debussy, Ravel, Kodály, vagy Brahms remekművei. A Kodály Kórus a reformációhoz kötődő kompozíciókkal tisztelgett Heidelbergi Káté megszületésének 450. évfordulója és két művének előadásával a 80 éves, debreceni születésű zeneszerző, Kocsár Miklós életműve előtt. Az énekkar Magyarországon először mutatta be Händel: Deborah című oratóriumát, Benjamin Britten The Company of Heaven című darabját és Rogyion Scsedrin A lepecsételt angyal című liturgikus művét. Mindemellett kortárs magyar kórusművekből új, komoly szakmai elismerést kiváltó CD-t is készített a Kodály Kórus. A tartalmas évad egy nagyon fontos megújulást is hozott: korosztályos bontásban, új szellemű ifjúsági program indult el az évad elején, a hangversenyeken összesen több mint 12 ezer diák vett részt, a fiatalok és a tanárok egyaránt dicsérték az interaktív, életkorhoz igazodó, ismeretterjesztő koncerteket.

A színvonalas és változatos koncertprogramban a hazai és a nemzetközi zenei élet számos kiválósága lépett fel a Kodály Filharmónia együtteseivel. A Kodály Filharmonikusokat vezényelte ebben az évadban Kollár Imre, Kovács János, Bényi Tibor, Vashegyi György, Kocsis Zoltán, Hadady László, Baráti Kristóf és olyan világszerte ismert szólóhangszeresekkel játszottak együtt, mint Xiao Wang, Joanna Kamenarska, Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám. A Kodály Kórus vendégszereplésein a már említett Edita Gruberovával, a 4 Tenors tagjaival énekelt együtt, és a világhírű Ennio Morricone is vezényelte az énekkart.

A kiemelkedő külső felkérések mellett mindkét együttes töretlenül vitte tovább a régió zenei életében vállalt fontos együttműködési feladatait is. A Csokonai Nemzetei Színház rezidens zenekaraként a Kodály Filharmonikusok Debrecen színházi életének is egyik legfőbb pillére. A 2013/14-es évadban Lehár Ferenc Víg özvegyét, Vajda János Don Perlimplin és Don Cristobal című egyfelvonásos operáit és Verdi Nabuccóját mutatta be a teátrum a zenekar közreműködésével. Aktív a kapcsolat a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karával is, amelyről nemcsak az Universitas-bérletsorozat tanúskodott idén, hanem a Zeneművészeti Kar magánének szakos hallgatóival megrendezett közös hangverseny és a kar szimfonikus zenekarával, illetve a Canticum Novum Kamarakórussal együtt létrehozott produkció is. Folyamatos az együttműködés a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskolával is. A régiós szerepkört erősítette, hogy a Debrecenben is hallható koncertprogramok közül több szerepelt Békéscsabán és Nyíregyházán. A Kodály Kórus tagjai és a Kodály Filharmonikusok is koncerteztek 2013/14-ben Nagyváradon. A 275 éve alapított Kollégiumi Kántus jubileumi évét a Kodály Filharmonikusokkal adott közös koncert nyitotta meg, 2013. decemberében. A Kodály Kórus lemezanyagát a kórusmuzsika európai nagydíjáért folyó verseny (EGP) nyitókoncertjén mutatta be, 2014. márciusában.

Összességében ismét nagyon sűrű, változatos és tartalmas évadot zár a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus. A barokktól a magyar ősbemutatókig, a kamarazenétől a popslágerekig, a daljátéktól a későromantika hatalmas szimfonikus művein és filmzenéken keresztül a kortárs operáig a zeneművészet szinte teljes palettáját újból végigjárta egy évad alatt.

– Kodály Filharmónia –