Helyi közélet

2012.09.18. 13:20

Bocskai István Lövészdandár - Célba ért a Portya

A negyedik Bocskai Portyára kétszer annyian jelentkeztek, mint tavaly. A hétvégi megmérettetésen 267-en vágtak neki a 40 és a 70 kilométeres távnak Hortobágyról. A gyaloglásra az ország minden tájáról érkeztek túrázók. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségeiből 60 katona indult útnak a hortobágyi rónán.

A negyedik Bocskai Portyára kétszer annyian jelentkeztek, mint tavaly. A hétvégi megmérettetésen 267-en vágtak neki a 40 és a 70 kilométeres távnak Hortobágyról. A gyaloglásra az ország minden tájáról érkeztek túrázók. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségeiből 60 katona indult útnak a hortobágyi rónán.Bár a hőmérséklet ideális volt, a Bocskai Portya rajtja előtt pár perccel eleredt az eső, így a résztvevők az iszapos, sárral teli terepen vágtak neki az első etapnak. Az indulók között a KatonaSuli program diákjai és tanárai is felsorakoztak a rajtvonalnál, akik Baktalórántházáról, Derecskéről, Szolnokról és Debrecenből érkeztek a megmérettetésre. Dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnok-helyettese – aki az idén is teljesítette a túrát - elmondta:

- Az indulóknak körülbelül a fele „KatonaSulis” diák volt. Óriási eredmény, hogy ennyi fiatalt sikerült megmozgatni. Jó volt látni, hogy fiatalok, idősek és a katonák együtt gyalogolnak, hiszen a Bocskai Portya legfontosabb célja, hogy erősítse a kapcsolatot a civilek és a katonák között. Ehhez a túrához az átlagosnál jobb állóképesség kell, de pszichikai felkészültségre is szükség van, hogy az ember le tudja küzdeni a fájdalmat. Egy ilyen erőpróbán fejben dől el minden.

A túrát az MH 5. Bocskai István Lövészdandár a Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Főosztályával, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezetével közösen valósította meg. A portya útvonalán a szervezők húsz kilométerenként frissítő- és pihenő pontokat állítottak fel, ahol a résztvevők megpihentek, ruhát cseréltek és kisebb horzsolásaikat kezelték. Horváth Béla százados, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár testnevelőtisztje és egyben a túra főszervezője hangsúlyozta:

- A terep hiába volt sík, a start és a beérkezés közötti területen 160 méter volt a szintemelkedés, mely nagyon megdolgoztatta az egyes izomcsoportokat. A 70 kilométeres szakasz utolsó részén ráadásul erdős területen haladtak át az indulók, ahol sötétben még nehezebb volt a tájékozódás.

A beérkezők között voltak, akiket megviselt a gyaloglás, de örültek, hogy sikeresen teljesítették a távot. Ez mindenért kárpótolta őket. Akadtak olyanok is, akik útközben eltévedtek, őket a szervezők fél órán belül megtalálták és a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázisra szállították. Kuriózuma volt az idei Portyának, hogy a 70 kilométeres szakaszon két hölgy is indult. Közülük Tallós Viktória teljesítette sikeresen a távot, aki a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumból érkezett. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóalj 3. századának tizennyolc katonája csapatzászlókkal a kezükben indult el a túrán. Ketten a 40 kilométeres, tizenhatan pedig a 70 kilométeres távot teljesítették. A résztvevők elmondták: nagyon nehéz volt az út a terep monotonitása miatt, de folyamatosan segítették egymást, így sikerült teljesíteni a szakaszokat.

A katonai szakközépiskolaként működő Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégiumból több mint negyven tanuló és oktatóik vágtak neki a túrának. Vezér András első éves növendék a 40 kilométeres etapon indult. A felkészülés alatt több napon keresztül 5-6 kilométereket futott és a Kossuth laktanya sportcsarnokában készült a megmérettetésre.

- A terep leginkább iszapos volt, sokszor el is estünk, sárosak lettünk, de nagyon jó érzés, hogy végig tudtam menni a 40 kilométeren.

Fehér Dávid, az iskola harmadéves diákja a 70 kilométert teljesítette:

- Tavaly már indultam a 40 kilométeres szakaszon, idén pedig úgy döntöttem, hogy újabb eredményt akarok elérni, csak most 70 kilométeren. A terep nagyon nehéz és fárasztó volt. Néha úgy éreztem, mintha nem is haladtam volna előre.

40 kilométeren egy fő kivételével mindenki célba ért, a 70 kilométeres utat pedig az indulók 75 százaléka teljesítette sikeresen - ők kitűzőt és felvarrót kaptak a szervezőktől.

Tóth Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában