Helyi közélet

2012.09.05. 17:02

„ Valódi körzetközpont – élhető város”

Vámospércs kedvező földrajzi elhelyezkedése, megközelíthetősége, valamint az ezen adottságokra épülő városfejlesztési stratégia olyan lehetőséget biztosít a városnak, hogy a közigazgatási reform kapcsán a jogalkotók is figyelembe vették döntésüknél, hogy azon cél, mely szerint a járási szint létrehozásával közelebb kívánják hozni az ügyintézést a polgárokhoz, csak abban az esetben teljesülhet térségünkben, ha a település kormányablakkal rendelkező járási szintű város lesz 2013. január 1. napjától – mondta Ménes Andrea polgármester.

Vámospércs kedvező földrajzi elhelyezkedése, megközelíthetősége, valamint az ezen adottságokra épülő városfejlesztési stratégia olyan lehetőséget biztosít a városnak, hogy a közigazgatási reform kapcsán a jogalkotók is figyelembe vették döntésüknél, hogy azon cél, mely szerint a járási szint létrehozásával közelebb kívánják hozni az ügyintézést a polgárokhoz, csak abban az esetben teljesülhet térségünkben, ha a település kormányablakkal rendelkező járási szintű város lesz 2013. január 1. napjától – mondta Ménes Andrea polgármester.- Számunkra ez azért nagy eredmény, mert a már létező ügyintézési helyek megőrzése mellett további közszolgáltatások vehetők igénybe a település vonzáskörzetében élő közel 20 ezer ember számára. Ezáltal a közigazgatás átalakítása során sikerül a munkahelyeket megőrizni és helyben tartani. A román határ közelsége szintén lehetőségek tárháza számunkra. Kiemelten fontosnak tartjuk a határon túli magyarsággal való kapcsolattartást, együttműködést. Bízunk benne, hogy a korábbiakhoz hasonlóan igénybe veszik az oktatás és egészségügy területén nyújtott szolgáltatásainkat. Fontos számunkra, hogy segítsük a „magyarságuk” megőrzéséért folytatott mindennapi küzdelmüket, ezért csatlakoztunk a Rákóczi Szövetség kezdeményezéséhez, melynek célja a határon túl élő, magyar nyelvű oktatásban résztvevő gyermekek ösztöndíjjal való támogatása. Az egyszerűsített honosítási eljárás kapcsán az eddigiekben közel 500 ember választotta magyar állampolgársági eskütétele helyszínéül Vámospércset. A város lakosságmegtartó erejének zálogát a fiatalok letelepedésében, helyben tartásában látjuk. A szociális rászorultság nem lehet akadálya annak, hogy megfelelő elméleti és szakmai tudást szerezzenek ahhoz, hogy a munkaerő piacon versenyképesek legyenek. Ezért évről-évre csatlakozunk a Bursa Hungarica ösztöndíj pályázathoz. Ebben az évben is közel 30 fiatal tanulmányait támogatjuk. A fiatal párok helyben való letelepedését azzal is ösztönözzük, hogy az Önkormányzat tulajdonában lévő 18 bérlakást, -„Fecskeház”- 5 éves időtartamra kedvező bérleti díjjal rendelkezésükre bocsátjuk, jövőjük megalapozása érdekében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában