Záporokkal, zivatarokkal tarkítva

Záporokkal, zivatarokkal tarkítva
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A napi középhőmérséklet a múlt héten a 13-18 fokos tartományban mozgott mindvégig.

Az évszaknak megfelelő hőmérsékletű, de továbbra is változékony, záporokkal, zivatarokkal tarkított tavaszi időjárás jellemezte az elmúlt hetet Kelet-Magyarországon.

Sokat sütött a nap

Az időszak elején déli, délnyugati áramlás, valamint az ezzel érkező meleg levegő határozta meg a térség időjárását. Sokat sütött a nap, és csupán szórványosan fordult elő záporeső, zivatar az egyre labilisabb rétegzettségű légkörben. A hét közepén egy hidegfrontot követően visszaesett a hőmérséklet, sokfelé alakult ki csapadék, néhol heves zivatar is, átmeneti szélerősödéssel, kisebb szemméretű jégesővel. Ezt követően ismét szárazabbra fordult az idő, lassú melegedés mellett. A hidegfronttal érkező szárazabb és hűvösebb légtömeg nyugalomba jutását követő éjszakákon meglehetősen mélyre süllyedt a hőmérő higanyszála, a hét derekán 2-7 fokos napi minimumok voltak jellemzők. Ezt követően, valamint a megelőző napokon egyaránt 5 és 10 fok között alakult a napi legalacsonyabb hőmérséklet. Nappal jobbára 18-23 °C közé melegedett fel a levegő, de a legmelegebb napon – közvetlenül az említett hidegfront érkezése előtt – 25-27 fokos értékeket is mértünk a délutáni órákban. A napi középhőmérséklet a 13-18 fokos tartományban mozgott mindvégig, erőteljesebb hőingadozás tehát nem terhelte gazdasági növény- és állatállományainkat, valamint az emberi szervezetet sem.

Kellett a csapadék

A markáns időjárási frontok hatása ugyanakkor érezhető volt, ám továbbra is nagy szükség volt ezek csapadékára is, hiszen talajaink mélyebb rétegeinek vízkészlete hosszú ideje negatív egyenleget mutat. A heti 5-10 milliméteres, területi átlagban számított csapadékösszeggel együtt is akadnak még – 1 méter mély szelvényre vonatkoztatva – 70-80 milliméteres vízhiányt mutató területek a két megyében. Az időszak záporos-zivataros (konvektív) jellegű, így rendkívül nagy területi heterogenitást mutató csapadéka néhol (kisebb körzetekben) a 20 milliméteres napi hozamot is meghaladva jócskán mérsékelte a vízhiányt, míg nagy területeken az 5 milimétert sem érte el a heti szumma. A nagyobb csapadékot okozó ismétlődő záporok, zivatarok elsősorban Hajdú-Bihar nyugati tájaira és egyes bihari körzetekre voltak jellemzők. Az egyre magasabb hőmérsékletű kora nyárias napok előtt jól jönne a csapadék a mezőgazdaságnak, különösen a laza, előnytelen vízgazdálkodású homoktalajok esetében, melyek művelt rétege kiszáradva erősen felmelegszik, így kedvezőtlen körülményeket biztosít a fejlődőben lévő, zsenge vegetációnak.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –