Zálogba vett teheneket etetett

Lefoglalt tehéncsorda ellátási költségén vitatkozik a gazda az adóhivatallal.

Kulcsár Balázs konyári mezőgazdasági vállalkozó. Peres ügye volt valakivel, vesztett, át kellett volna adnia szarvasmarhái egy részét a nyertes félnek. Utóbbinak azonban tartozása volt az APEH felé. Ezért az APEH e tartozás fejében lefoglalt 69 darab állatot, melyek immár az üzlettárs tulajdonát képezték, de még Kulcsár Balázs földterületein legelésztek.

Szakértők

– A lefoglalás úgy történt, hogy kijött a végrehajtó és írt egy papírt, melyben megjelölt engem mint az állatok felelős őrzőjét. Szóban azt mondta, hogy a tartás költségét majd kifizetik nekem, konkrét összegről nem volt szó. Ez 2008 novemberének közepén történt. Közben egy állatbetegség miatt karanténba került az állományom, állat innen ki nem mehetett – mondja el történetét Kulcsár Balázs. – Azon évben, december utolsó napjaiban megjelent a bírósági végrehajtó a volt üzlettársam nevében: hozott egy állatorvosi igazolást arról, hogy az állatok elszállíthatók és egy végrehajtói papírt, hogy kötelességem kiadni őket. Nem válogatott, elhajtotta az egész csordát, 130 jószágot. Ezekből később az én teheneim visszakerültek, illetve néhányukat még azóta próbálom visszaszerezni.

– Amikor 2009. tavaszán megkerestem az APEH-ot az állatok tartási költségének kifizetése miatt, azt mondták, szakértőkkel becsültessem meg a költségeket. Két szakértőt is felkértem, véleményüket csatoltam a számlához, amit 3 millió 154 ezer forintról (+ áfa) állítottam ki, ez júliusban történt.

Valamivel később behívtak, azt kérték, csökkentsem a számla összegét mintegy 400 ezer forinttal. Nem akartam vitatkozni, kiállítottam egy másik számlát. De ezt is elutasították, szintén szakértőre hivatkozva mindössze 70 ezer forintot akarnak nekem kifizetni, 69 szarvasmarha 40 napi tartásáért! Ráadásul az első benyújtott – és ki nem fizetett – számlámat mai napig sem kaptam vissza. Február van, adóbevallás ideje, fizessem be az áfát utána? – adott hangot felháborodásának a gazda.

Vitatható

Az APEH a panasz nyomán soron kívül intézkedett a számla visszajuttatásáról, bár, mint megjegyezték, be nem fogadott számla esetére megvan az előírt eljárási rend, a vállakozónak e szerint kellett volna cselekednie.

Az eset kapcsán leszögezték, hogy az igazgatóságon jelenleg is folyamatban lévő ügyről van szó, melyről – tekintettel az adótitokra vonatkozó törvényi előírásokra – nem adhatnak ki információkat a sajtó részére. (A Napló figylemmel követi a történetet, és eredményéről tájékoztatjuk olvasóinkat.)

 

A végrehajtó állapítja meg

Az APEH általánosságban tájékoztatott a hasonló eljárások kapcsán: a vagyontárgyak lefoglalásuk esetén is a tulajdonoséi maradnak, az adóhivatal csupán zárlat alá helyezi azokat, a továbbiakban árverésre várnak. Amennyiben a lefoglalt vagyontárgy megőrzését az adós nem vállalja, úgy azt a végrehajtó zár alá veszi és az ingóságok megőrzésére zárgondnokot jelöl ki (ez esetben Kulcsár Balázst – a szerk.).

A zárgondnok költsége és díja a tulajdonost terheli. Amennyiben az ezen költségekről benyújtott számlát irreálisan magasnak találják az APEH munkatársai, szakértőt rendelnek ki a pontos összeg megállapítására. Végső soron a költségeket a végrehajtó állapítja meg. Természetesen, akinek bármilyen jogát, jogos érdekét sérti a végrehajtó intézkedése, lehetősége van végrehajtási kifogás formájában jogorvoslatot kérnie – hangsúlyozza az APEH képviselője válaszában.