Zaklatási ügyek – Bill Cosbytól a Kennedy Központ is visszavonta díjait

Akt.:
Bill Cosby
Bill Cosby - © Fotó: AFP/Dominick Reuter
Los Angeles – Visszavonta a szexuális bántalmazás miatt elítélt Bill Cosby amerikai színésztől díját a New York-i J. F. Kennedy Központ és a Mark Twain-díjat is visszavették a komikustól – írta a Variety.com.

A Kennedy kulturális központ igazgatótanácsa közleményben jelentette be, hogy mindkét díjukat visszavonják Cosbytól: a Kennendy Központ 1998-ban adományozott elismerését és a 2009-ben odaítélt Mark Twain-díjat is.

A két díjat a központ olyan művészeknek szánja, akik életművükkel kitörölhetetlen nyomot hagynak az amerikai kultúrában. Az igazgatótanács pedig úgy döntött, hogy a bűncselekményei miatt elítélt Cosby tettei beárnyékolták pályafutásának eredményeit – indokolta határozatát a testület.

Cosbyt áprilisban találták bűnösnek az esküdtek az Andrea Constand ellen elkövetett szexuális bűncselekmények miatt. A Temple Egyetem kosárcsapatának menedzserét Cosby 2004-ben molesztálta philadelphiai otthonában. Cosby azt állította, hogy kölcsönös megegyezésen alapult szexuális közeledése, ám az esküdtek bűnösnek mondták ki. Ezért akár tíz évre is rács mögé kerülhet, de csak később hirdetnek ítéletet, miután azt a további több mint 50 nőt is meghallgatja a bíróság, akik szintén szexuális bántalmazással vádolják.

A komikust mintegy 60 nő vádolta meg szexuális zaklatással. A nők állítása szerint Bill Cosby alkohollal vagy droggal kábította el áldozatait, mielőtt szexuálisan zaklatta volna őket.

Az állítólagos áldozatok között vannak modellek, pincérnők és a showbiznisz munkatársai is. Az esetek egészen a hatvanas évekig nyúlnak vissza, legtöbbjük azóta már elévült.

A 80 éves komikus-színész hátralevő életét valószínűleg börtönben tölti.

A múlt héten az amerikai filmakadémia kizárta tagjai közül és a televíziós akadémia is eltávolított a honlapjáról minden vele kapcsolatos hivatkozást, a Televíziós Hírességek Csarnokának listájáról is levették.

– MTI –