Zöldül az informatika a Debreceni Egyetem Napján

Klímaintelligens információs társadalomról, környezetbarát informatikáról és a környezetvédelem kutatás-fejlesztésben betöltött szerepéről is szó esett 2010. február 6-án, a Debreceni Egyetem Napján. Az eseményen sor került a keleti régió info-kommunikációs hálózatának (DCIX) kiépítését támogató szándéknyilatkozat, valamint a Debreceni Egyetem és a Magyar Telekom közötti – kutatás-fejlesztést elősegítő –együttműködési szerződés ünnepélyes aláírására is.

A Debreceni Egyetem február első szombatján – immár hagyományőrző módon – ismét megrendezte a Debreceni Egyetem Napját, mely kiemelt szerepet szánt annak a témának, hogy az információtechnológia miként járulhat hozzá környezetünk megóvásához és a környezettudatos viselkedésünk fejlesztéséhez. A „Green IT” – klímavédelem az informatikában elnevezésű fórumon többek között szó esett arról, hogy az infokommunikáció lehetőségeinek kihasználásával – ami a világ CO2 kibocsátásának mindössze 2%-át képezi – több tíz millió tonnás szén-dioxid csökkenés érhető el. Az eseményen bemutatták továbbá az IBM alacsony energiafelhasználás mellett is nagy teljesítménnyel működő, környezetbarát számítástechnikai rendszereit, valamint a Debreceni Egyetem  meghatározó szerepéről is szó esett a Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszter kiépítésében.

Az előadásokat követően a DE Tudományegyetemi Karok aláírta az integrált városi info-kommunikációs (intranet) hálózat, a DCIX (Debrecen Communication and Internet eXchange) kiépítésére irányuló szándéknyilatkozatot. A Nemzeti Hírközlési Hatóság által felügyelt rendszer a campus meghatározó informatikai területeinek működését erősíti, növelve így a régió gazdasági és felsőoktatási versenyképességét. A fórum zárásaként a Debreceni Egyetem együttműködési keretmegállapodást kötött a Magyar Telekom NyRt-vel, melynek célja a kölcsönös tudás-transzfer megvalósítása, valamint a gazdaság és a felsőoktatás szereplői közötti kapcsolatok erősítése.

„Az együttműködésnek köszönhetően egyetemünk K+F tevékenységének eredményei a jövőben még gyorsabban és szélesebb körben fognak eljutni a piaci szereplőkhöz. A megállapodás keretében Gyakornoki Program is indul, ami – a tehetséggondozást támogatva – a Magyar Telekomnál tapasztalatszerzési és karrierépítési lehetőséget kínál hallgatóinknak. Reményeink szerint az együttműködés a jövőben kiemelkedő eredményeket fog hozni mindkét fél számára” – hangsúlyozta Dr. Pethő Attila, a DE Informatikai Kar dékánja.