Hírmorzsák

2020.05.19. 18:36

Folytatódnak a beruházások Kabán, segélycsomagok is készülnek

Szegi Emma polgármester számolt be a Naplónak a települést érintő legfrisebb eseményekről.

Fotó: Kovács Péter

Nem állt meg a városfejlesztés

Szűrővizsgálatokkal is gondoskodnak a kabaiak egészségvédelméről.

– Alaphozzáállásunk, hogy minden beruházásunkat folyamatosan viszünk tovább. Mégpedig azért, hogy a gazdaság ne álljon meg. Legalább ezzel segítsük a családokat, a várost, a megyét, az országot. Mindent úgy csinálunk, ahogyan azt időarányosan elterveztük. Előkészítjük a bölcsődeépítést. Egy munkáshotel felújításra most nyújtottunk be pályázatot. Két céggel kötöttünk előszerződést a munkásszálló működtetésére. Ott 88 embert tudunk majd elszállásolni. Aszfaltozás egyetlen utcában van, felújítjuk, mert tönkrement az útfelület – sorolta a teendőket Szegi Emma polgármester.

Abban a helyzetben vannak, hogy sok sikeres pályázatuk van – folytatta. A pénzek felhasználása folyamatos, a koronavírus-helyzet nem hátráltatta a beruházásaik megvalósítását. A kabai önkormányzat a gesztora egy több települést érintő, 250 millió forintos összértékű pályázatnak. Ebből 90 millió forint illeti Kabát. Felújították az orvosi rendelőt, beépítették a tetőterét, ahol egyebek mellett helyet kap majd a kismamatorna és a szenzomotoros tréning is. De ugyanebből a pályázatból sok szűrővizsgálatot is el tudnak végeztetni. Olyan speciálisakat, amelyeket a városban nem lehet elérni. A városvezetés törekvése, hogy minél több szakrendelést helybe hozzanak. Reumatológiai szakrendelésünk van minden héten, szemészet, allergológiai vizsgálat, és mások is elérhetők nálunk.

Elmaradnak a rendezvények

Az ez évi programokra teljesen rányomta bélyegét a koronavírus. A nyári eseményeket lefújták

– tájékoztatott a polgármester. – Augusztus 15-én lett volna a Káposztás Napunk, arra egy Edda-koncertet kötöttünk le, az előleget is kifizettük. Ezt a koncertet áttettük 2021. augusztus 15-ére. A kabai nyári színházi előadás is elmarad az idén. Május elsején lett volna egy nagyobb, határon átnyúló sportrendezvényünk Élesddel, a testvértelepülésünkkel közösen. Amit még nagy volumenűre terveztünk, az a mi Leader egyesületünk a lengyelországi lublini járás Leader egyesületével közösen csinálta volna meg. Írtunk egy határon átnyúló pályázatot, amit megnyertünk, és az annak része lett volna. A pénz megvan, nyilván. később tartjuk meg ezt is – részletezte Szegi Emma.

Erősebb szociális háló, több támogatás

Három hónapon keresztül minden hónapban élelmiszercsomagot igényelhetnek az arra jogosultak.

– A közmunkaprogram sem állt meg, minden megvan, ami korábban működött nálunk, természetesen betartva a szükséges óvintézkedéseket – hangsúlyozta Szegi Emma polgármester. – Az útalapos utcákat gréderezzük, felszórjuk kőzúzalékkal, azt lehengerezzük, tehát járhatóbbá tesszük. A mezőgazdasági programban a szántóföldön már javában folynak a munkák. A főutcán javítjuk a belvízelvezető árkokat, ott járdát is építünk. Működik a száraztészta-készítő üzemünk. A száraztésztát azonban most nem adjuk el. A képviselő-testület ugyanis hozott egy olyan határozat, hogy a járványhelyzetre való tekintettel segélycsomagokat állítsunk össze, és abba tésztát is teszünk. Az egyedül élőknél 70 ezer, a családban élőknél 50 ezer forint az az összeghatár, ami után három hónapon keresztül, havonta egy alkalommal igényelhet élelmiszercsomagot az illető. A csomagban száraztészta, körettészta, 12 liter tartóstej, 3 kiló cukor, liszt, és olaj van. Egy másik határozatban a képviselő-testület a lakástámogatást kiterjesztette magasabb összeghatárra, ezáltal bővült az erre a támogatásra igényüket beadhatók köre – osztotta meg végül lapunkkal a település vezetője.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában