XIII. Debreceni borkarnevál – A legszebb magyar borok jegyében a nagyerdei Békás-tónál.

XIII. Debreceni borkarnevál – A legszebb magyar borok jegyében a nagyerdei Békás-tónál.
Augusztus első hosszú hétvégéjén a hagyományoknak megfelelően a magyar boroké a főszerep. Az Észak – Alföldi Régió legnagyobb borfesztiválján a Békás-tó idilli környezetében 10 magyar borvidék, 30 borászata mutatkozik be.

 

MAGYAR BOROK HELYZETE A VILÁGBAN

Magyarországnak mind geológiai, mind éghajlati szempontból páratlan adottságai vannak a borkészítéshez, ezért képes a magyar borászat egyszerre csúcsminőségű fehér és vörös borok előállítására. Sokan tartják úgy, hogy ilyen adottságok szőlőműveléshez és borkészítéshez Európában csak Magyarországon és Franciaországban találhatók meg egyszerre.

Ezeket a lehetőségeket – szerencsére mind a kormányzat, mind a borásztársadalom – felismerte és évről-évre a minőségi borok aránya egyre magasabb a teljes borkészlethez viszonyítva.

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) adatai szerint tavaly a világban 265 millió hl, az Európai Unióban 175 millió hl, Magyarországon kb. 3 millió hl bort készítettek. Látjuk, hogy az adatok alapján a magyar bortermelés globálisan elenyésző, de minőségét tekintve mégis kiemelkedő és egyre figyelemre méltóbb!

 

MIÉRT FONTOS A MAGYAR BORKULTÚRA FEJLESZTÉSE, TÁMOGATÁSA?

A nagy „bor országokban” mint például Franciaország, Olaszország, Spanyolország az átlagos borfogyasztás 60-70 liter/év/fő. Franciaországban fogyasztották a legtöbb bort, 29.9 millió hektolitert. Magyarországon ezzel szemben a fogyasztás 30-35 liter/fő/év – korábban a XX. század első felében elérte a 60-70 litert is.

Tavaly a belföldön termelt borok értékesítése 34 százalékkal visszaesett, értékesítési ára viszont 17 százalékkal emelkedett 2012 első félévében az előző esztendő hasonló időszakához képest. A fehérborokat 21, a vörös és rozé borokat csaknem 14 százalékkal magasabb áron értékesítették a vizsgált időszakban. A vörös és rozé tájborok ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 15 százalékkal.

Hazánk kiváló termőhelyi adottságai, éghajlati viszonyai, a borkészítés évszázados hagyományai, a borral foglalkozók szakértelme és munkája mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy évről-évre kiváló magyar borok készüljenek. Támogassuk a magyar borkultúra fejlődését azzal, hogy élvezettel fogyasztjuk elsősorban a magyar borokat, gyönyörködünk a borvidékeink kitűnő minőségű nedűiben.

Erre egyszerre nyújt lehetőséget a Debreceni Borkarnevál, amelyet idén a Nemzeti Kulturális Alap is 1,6 millió forinttal támogatott.

 

Fellépő együttesek:

Többek között a Bakator, a Kerekes Band, a Vodku, a Hajdú-Bihari Nótakörök.

Külön érdekesség, hogy szombaton délután 17.20 perckor fellép a Komi Köztársaságból érkező folklór együttes