Helyi közélet

2014.10.03. 19:17

Segítik a jogi kar munkáját

Debrecen - Együttműködési megállapodás született a bíróságok és az egyetem között.

Debrecen - Együttműködési megállapodás született a bíróságok és az egyetem között.

Közösen ülésezett pénteken a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának Tanácsa és a régió vezető jogászait, illetve egyetemi szakembereit tömörítő Társadalmi Tanács (TT). Az ülésen a bíróságok, valamint az egyetem képviselői együttműködési megállapodást írtak alá arról, hogy előbbiek nem csak a jogi kar munkáját, hanem az egyetem valamennyi karát segítik szaktudásukkal.

– A Debreceni Egyetem életében jelentős az idei év, a TT pedig az eredeti gondolatot megtartva igyekszik a bírói tapasztalatot az oktatásba átformálva behozni az egyetem működésébe – fogalmazott a tanácskozás megnyitóján dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke.

Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora kiemelte, az idén centenáriumot ünneplő oktatási intézmény tavaly nagy átalakuláson ment keresztül. – 2013-ban megváltozott az egyetem struktúrája, megszűntek a centrumok, a kancellária rendszere pedig az intézmény teljes irányítását megváltoztatja, de a város mindig az egyetem mögött áll – hangsúlyozta a rektor. Mint mondta, az idei tanév az építkezés időszaka, ugyanis a műszaki területek mellett az egészségügyi-, valamint az élelmiszeripar fejlődésére is nagy hangsúlyt fektetnek.

– Az őszi szemeszter a centenárium jegyében zajlik. A jogi kar 100. születésnapja alkalmából novemberben konferenciát szervezünk, ahol a szakma hat prominens előadója tart előadásokat – emelte ki dr. Szabadfalvi József, a kar dékánja.

A gazdaságban is fontos

– A jogi oktatás fejlesztésének lehetősége az agrártudomány területére is hatással bír. A termőfölddel kapcsolatos jogi kapcsolatok tárgykörei egyre fontosabbá válnak. Az agrárkörnyezet joga és a földhasználat kapcsolata a jövő eredményességét befolyásolja – magyarázta dr. Nagy János rektorhelyettes.

Hozzátette, a vízgazdálkodás, illetve a halászat jogi szabályozásának kérdései szintén felértékelődtek, az együttműködésnek köszönhetően viszont átadhatják a megfelelő tudást a hallgatóknak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában