Helyi közélet

2015.06.15. 08:03

Ne spóroljunk a tisztításon!

Debrecen - Az elhanyagolt és a rosszul használt klíma is súlyos betegséget okozhat.

Debrecen - Az elhanyagolt és a rosszul használt klíma is súlyos betegséget okozhat.

Fontos, hogy évente egyszer kitisztíttassuk a klímát, különben az a baktériumok melegágyává válik – hívja fel a figyelmet Tóth László, az egyik megyei hűtés- és klímatechnikával foglalkozó cég vezetője.

– A légkondicionálók nem friss levegőt juttatnak a szobába, hanem a bent lévőt hűtik le, viszont ha a készülék nincs takarítva, abban nem csak a por, de számtalan kórokozó is megtelepedhet – magyarázta érdeklődésünkre. Hozzátette, mi magunk onnan tudjuk megállapítani, hogy a készülékben baktériumok tenyésznek, hogy az érintett helyiségbe belépve dohos, penészes szagot érzünk.

Évek óta takarítás nélkül

A klímatechnikus úgy látja, a cégek, irodák rendszeresen tisztíttatják az eszközt, viszont az otthon felszerelt légkondicionálókra sokkal kevesebb figyelmet fordítanak a felhasználók. – A pénz nagy úr, de a klímát évente mindössze egyszer kell alaposan kitisztítani és nem egy jelentős összegről, körülbelül négy-ötezer forintról van szó. Ennek ellenére akadnak, akik akár több éven keresztül úgy használják, hogy az nincs tisztítva – emelte ki Tóth László. Megjegyezte, házilag nem érdemes takarítani, mert könnyedén megsérthetjük a levegőt mozgató lamellákat. – Az autókban ugyancsak a korábban felsorolt veszélyeket rejti a klíma elhanyagolása, ráadásul a járműben még több por belekerülhet a rendszerbe, mint a házban – hangsúlyozta. Hozzáfűzte, a hűtőberendezéseket a nagy meleg beállta előtt célszerű kitisztíttatni, ennek ellenére a legtöbben megvárják, amíg bejön a kánikula, olyankor pedig háromszor, négyszer annyian jelentkeznek takarításra, de ez még mindig csak a felhasználók töredéke.

Influenzaszerű tünetek

Dr. Szilasi Mária, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinikájának igazgatója szerint a legközismertebb, a légkondicionálókkal kapcsolatba hozható megbetegedés a legionárius kór. Mint mondta, a 2–3 napos lappangási idő után influenzaszerű tünetekkel, magas lázzal, fejfájással, mellkasi- és izomfájdalommal jelentkező betegség súlyos tüdőgyulladás képében mutatkozik meg, amely kezelése során széles spektrumú antibiotikumot kell használni. A betegség enyhébb lefolyású formája a Pontiac-láz, amely ugyancsak influenzaszerű tünetekkel jár.



– Fontos, hogy a hideg levegő ne közvetlenül ránk áramoljon, hiszen nem csak megfázást okozhat, hanem a különböző bakteriális fertőzések is nagyobb eséllyel fordulhatnak elő, valamint reumatikus tünetek is jelentkezhetnek. Lényeges továbbá, hogy 6–7 foknál ne legyen alacsonyabb a benti hőmérséklet a kintinél – hívta fel a figyelmet az orvos.

Nem csak a készülékekben

– Hajdú-Bihar megyében évente 1–5 ember fertőződik meg legionárius betegséggel, ugyanakkor ezidáig egyik esetben sem sikerült igazolni a megbetegedések és a klímaberendezések közötti összefüggést – tájékoztatta lapunkat dr. Fodor Mária megyei tisztifőorvos. Kiemelte, megyénkben legutoljára 2010-ben fordult elő legionellosis baktériummal összefüggő haláleset. A betegségért felelős kórokozók viszont nemcsak a klímaberendezésekben, de a talajban, a természetes vizekben és a szökőkutakban is előfordulhatnak. A baktérium ennek ellenére leginkább a nem használt berendezések pangó vizeiben szaporodik fel jelentős mértékben. Emberről emberre nem terjed, de szállodákban, egészségügyi intézményekben a nem megfelelően karbantartott klímaberendezések, elavult vízvezetékrendszerek miatt járványokhoz is vezethet.

HBN–SzM


Egy találkozón kezdődött

A legionárius betegséget 1976-ban, az Amerikai Egyesült Államokban, egy szállodában észlelték először, egy veterántalálkozón.A betegséget okozó kórokozó a légkondicionáló párásítójából került a levegőbe, a találkozón résztvevő 4000 ember közül kétszázan betegedtek meg és közel harmincan meghaltak. Magyarországon 1998 óta kötelezően jelentendő fertőző betegség.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában