Debrecen hírei

2018.08.02. 12:37

Tönkremegy az út a nagy kamionforgalom miatt

Debrecen - A szepesi Sárga dűlő felújítását már tervbe vette a debreceni polgármesteri hivatal.

Debrecen - A szepesi Sárga dűlő felújítását már tervbe vette a debreceni polgármesteri hivatal.

A közelmúltban már a harmadik kamionos cég települt be a Debrecen délnyugati részén található szepesi városrészbe.

Helyi lakosok állítják, hogy a nagy teherautók tönkreteszik a főutca, a Sárga dűlő burkolatát, amit nem úgy terveztek, építettek meg, hogy azon naponta több tucat nehéz gépjármű közlekedjen. A túlterheléstől az aszfalton sok helyen kátyúk alakultak ki. A gödröket időnként ugyan befoltozzák, de a javítások általában nem sokáig tartanak.

Az útépítés is rátesz eggyel

A panaszosok szerint az sem tett jót az útnak, hogy a város nyugati oldalán a közelmúltban zajló autópálya-építés idején a Sárga dűlőt is igénybe vették az oda kavicsot, homokot szállító teherautók. Ráadásul ha két kamion, vagy egy kamion és a helyi járatú 39-es autóbusz találkozik, nem férnek el egymás mellett a keskeny aszfalton, az útpadkára kell lehúzódniuk, melyet sáros időben összevágnak.

Emiatt a helyi lakosok a Sárga dűlő alapjának megerősítését, szélesítését és újraaszfaltozását szorgalmazzák.

Úthenger nélkül

Szabó Gyula, a környék önkormányzati képviselője kérdésünkre hangsúlyozta, hogy a polgármesteri hivatal az autópálya építése idején nem adott ki behajtási engedélyt a kivitelezőknek arra, hogy az ottani utakat felvonulási útként használják. Ennek ellenére időnként előfordult ilyesmi. Emiatt ő azt kérte a rendőrségtől és a közterület-felügyelettől, hogy járjanak oda ellenőrizni, s ezt meg is tették. A képviselő szerint a szóban forgó út már a kamionos cégek odatelepülése előtt megviseltté vált, amiben szerepet játszottak annak a szippantós cégnek az autói is, amelynek ott volt a telephelye.

– Ráadásul a közelmúltban nem szakszerűen végezték el az út javítását, amikor egy teherautó platójáról csak beledobálták a gödrökbe az aszfaltot, és nem hengerelték bele. Ezt jeleztem a polgármesteri hivatal illetékesének – ismertette a városatya. Szabó Gyula arról is beszámolt, hogy a Sárga dűlő padkáját saját képviselői keretéből csináltatta meg, de amikor a kamionok lemennek az útról, tényleg tönkreteszik.

Célforgalomban járnak

Lakossági kérésre 2016 elején megtiltották a kamionoknak, hogy áthajtsanak a Szepesre vezető úton és a városrész belső területein – közölte a polgármesteri hivatal. Hozzátették: azóta a Debreceni Rendőrkapitányság és a közterület-felügyelet többször ellenőrizte ennek a betartását, melyek során megállapították, a tehergépjárművek szinte kivétel nélkül úgy hajtanak be Szepes területére, hogy ott van a céljuk.

Felújítanák a Sárga dűlőt

A polgármesteri hivatal útellenőri szolgálata jelentette, hogy a Sárga dűlő útburkolatának nagy része elöregedett, felülete nagymértékben repedezett, gyakran kell javítani. Emiatt úgy döntöttek a város illetékesei, hogy a szükséges, lokális jellegű renoválásokat – a költségvetés biztosította keretek között – rendszeresen elvégeztetik.

Hozzátették: hosszan tartó és esztétikus megoldást kizárólag az út felső rétegének cseréjével (a rossz aszfalt lemarásával és új aszfalt leterítésével) lehetne elérni, melynek megvalósítását a polgármesteri hivatal évek óta tervezi. Keresik azon forrásokat, támogatásokat, pályázatokat, melyek lehetővé tennék az út kopórétegének a megújítását.


Új kijárat kell Szepesről

Szabó Gyula, Szepes önkormányzati képviselője azt kéri a debreceni önkormányzat vezetőitől, hogy hordassanak zúzott követ arra a földútra, ami Szepest a várost délről elkerülő új 481-es úttal kapcsolja össze. (Körülbelül 400 méterről van szó.) Ezzel megszűnne Szepes „zsákutca” jellege, hiszen az ottaniak kijáratot kapnának Mikepércs, az új autópálya felé.

– Azért nem végleges aszfaltozást szorgalmazok, hogy továbbra se legyen átmenőforgalom Szepesen – fogalmazott Szabó Gyula.


[related-post post_id="3937522"]

[related-post post_id="3919925"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!