Weinstein-ügy – Nagy-Britanniában hét feljelentést vizsgál a rendőrség

Weinstein-ügy – Nagy-Britanniában hét feljelentést vizsgál a rendőrség
© Fotó: AFP
London – Nagy-Britanniában eddig hét nő tett feljelentést szexuális támadás vádjával Harvey Weinstein amerikai filmproducer ellen – közölte kedden a Scotland Yard.

A londoni rendőrség tájékoztatása szerint a feljelentésekben szereplő 11 incidens az 1980-as évek és 2015 között történt. Van olyan panaszos, aki ellen elmondása szerint Weinstein külföldön, majd Londonban is szexuális bűncselekményeket követett el.

A Scotland Yard először három bejelentést kezdett vizsgálni még október elején, de kedden közölte, hogy a hónap második felében négy újabb bejelentés érkezett.

Az ügyet a londoni rendőrségen belül külön parancsnokság alatt működő, elsősorban a gyermekek elleni visszaélések és szexuális bűncselekmények felderítésére szakosodott ügyosztály – a Child Abuse and Sexual Offences Command – vizsgálja.

A Scotland Yard nem hozta nyilvánosságra, hogy kik tettek bejelentést Weinstein ellen, egy angol színésznő, Lysette Anthony azonban már a hónap közepén elmondta a brit sajtónak, hogy az amerikai producer terhére rótt szexuális bűncselekmények egyik nagy-britanniai áldozata ő volt.

Az 54 esztendős színésznő a The Times című konzervatív brit napilapnak felfedte: Weinstein, akit 1982-ben New Yorkban ismert meg egy filmszerepe kapcsán, és utána baráti viszonyba kerültek, évekkel később váratlanul becsöngetett hozzá londoni otthonában, és amikor ajtót nyitott neki, a producer egyszerűen belökte őt a lakásba és megerőszakolta.

Lysette Anthony elmondta: annak idején azért nem tett feljelentést – sőt a barátainak sem szólt a támadásról egy szót sem -, mert úgy gondolta, nem tudná bizonyítani az erőszakot, hiszen Weinsteinnél “nem volt kés”, és mindenki tudta, hogy jóban voltak.

A Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) a minap bejelentette, hogy felfüggesztette Weinstein tagságát, mivel a producer magatartása “teljesen elfogadhatatlan és összeférhetetlen a BAFTA értékeivel”.

Weinstein produkciós cégének filmjeit négyszer is jelölték a 7500 tagot számláló brit filmakadémia díjaira. A BAFTA-díjakat a szakma “a brit Oscarként” emlegeti.

Harvey Weinsteinnek 2004-ben II. Erzsébet királynő az egyik legmagasabb brit polgári kitüntetést, a Brit Birodalom Rendjének tiszteletbeli parancsnoki címét (CBE) adományozta a brit filmkultúrához nyújtott kiemelkedő hozzájárulásának elismeréseként, de brit sajtóértesülések szerint felmerült a kitüntetés visszavonásának lehetősége.

A CBE csak egy fokozattal marad el a lovagi címtől.

– MTI –