Wass Albertre emlékeztek Debrecenben

Kövics György mondott beszédet
Kövics György mondott beszédet - © Fotó: Matey István
Debrecen – Elkezdődött Debrecenben is a Wass Albert-emlék­év csütörtökön, az erdélyi magyar író nagyerdei szobrának megkoszorúzásával. A megemlékezésen a DE MÉK intézetigazgatója, dr. Kövics György professzor mondott ünnepi beszédet. Wass Albert 110 éve született, és 20 éve hunyt el.

A Panoráma Világklub és a Magyarságszolgálati Alapítvány Wass Albert fiainak támogatásával 2018-ban Wass Albert-emlékévet hirdetett az író tiszteletére. Ennek részeként az egész országban s határainkon túl is különféle rendezvényeket szerveznek Wass Albert szellemiségének jegyében.

Debrecenben is számos szép esemény várja az író hagyatékát tisztelőket: a hivatalos megnyitót csütörtökön tartották, a nagyerdei Wass Albert-szobor megkoszorúzásával.

Fontos rá emlékezni

– Az írásművészete mellett Wass Albert krónikás volt, aki megírta az akkori jelenkor, az utókor és a nyugati civilizáció számára, mi történt Erdéllyel. Hogyan adták át a román etnikumnak azt a magyar területet, ahol egyébként mindig is magyarok éltek és laktak – mondta el lapunknak Tulipán Csilla, a debreceni Gróf Wass Albert Társaság titkára.

1l2a2822

Fotó: Matey István

Kifejtette, az író személyének jelentősége a hitelességében rejlik, hiszen a művein keresztül bemutatja az akkori világot. Elmondta, Debrecenben három emlékmű őrzi az író emlékét, ezeket mind megkoszorúzzák.

– Ebben az évben többek között lesz jótékonysági estünk, kiállítások, és egy könyv is megjelenik, mely a társaság elmúlt két évtizedét foglalja magában – tette hozzá Tulipán Csilla, aki egyúttal e kötet szerzője is.

VK