Washington szerint kínai cég segítik Irán rakéta- és atomprogramját

Az Egyesült Államok kormánya szerint több kínai cég is megszegi az Irán elleni ENSZ-szankciókat, és segítik Teherán rakéta- és atomprogramját – írta vasárnap a Washington Post.

Az amerikai lap információi szerint az amerikai kormány felszólította Pekinget, hogy lépjenek fel ezek ellen az üzletek ellen.

Egy amerikai kormányküldöttség az előző hónapban egy “jelentős listát” adott át kínai kollégáiknak Pekingben azokról a cégekről és bankokról, amelyek Washington véleménye szerint megsértették az Iránnal szemben hozott ENSZ-szankciókat. Az amerikai kormány szerint ugyanakkor a kínai kormány nem engedélyezte ezeket az üzleteket, amelyek többsége a Post szerint az iráni katonai rakétafejlesztésekkel kapcsolatos.

Több kínai cég is kényes technológiákkal és anyagokkal segítette az iráni katonai programokat

A washingtoni kínai nagykövetség szóvivője közölte a Posttal, hogy kormánya ki fogja vizsgálni az amerikai oldal által felvetett eseteket. Az amerikai kormány figyelmeztette Kínát arra, hogy kitilthatják az amerikai piacról a szankciókat megszegő cégeket.

A Washington Post azt nem tudta meg, hogy a Pekingnek átadott listán mennyi cég szerepel, és azok nevét sem. A lapnak nyilatkozó elemzők szerint azonban nem is a cégek száma számít, hanem az, hogy milyen technológiát adnak át Teheránnak. Az amerikai hírszerzés szerint több kínai cég is kényes technológiákkal és anyagokkal segítette az iráni katonai programokat, valamint Teherán atomprogramját.

– Független Hírügynökség –