Vízum kell a briteknek Amerikában?

A Sun című brit bulvárlap értesülése szerint Amerika bevezetné a vízumkényszert a britek számára.

A Sun úgy véli, az augusztus 10-i repülőgépes robbantásokra irányuló összeesküvés okozta félelem állhat a washingtoni tervek hátterében. Néhány washingtoni szakértő szerint a lehetséges terroristák úgy juthatnak be legkönnyebben az Egyesült Államokba, ha van brit útlevelük. Ezért Amerika biztonsága szempontjából sokan nagyobb fenyegetésnek tartják Nagy-Britanniát, mint Afganisztánt vagy Iránt.

Jó példa a brit veszélyre a “cipőbombás” terrorista esete. Richard Reid 2001-ben brit útlevéllel jutott fel arra a Miami-járatra, amelyet fel akart robbantani (A férfi azóta életfogytiglani börtönbüntetését tölti az USA-ban)

Jelenleg évente több mint hat és félmillió szigetországbeli látogat Amerikába, közülük négymilliónak nem kell vízum, mivel nem akarja túllépni az országban turistaként eltölthető 3 hónapos tartózkodási időt és útlevele automatikusan leolvasható a határon.

Az augusztus 10-i londoni tervezett repülőgépes merénylet napján Amerikában a lehető legmagasabb szintűre emelték a terror-készültséget, a nagy-Britanniából érkező gépek miatt.

Az üggyel kapcsolatban eddig 15 ember ellen emeltek vádat a brit hatóságok.