VULKÁNI HAMU: Súlyosabb a válság, mint szeptember 11- után

Felszólította hétfőn a Nemzetközi Légi-szállítási Szövetség (IATA) az európai kormányokat, hogy nyissák meg a légtereket, mivel a zárlat miatt kialakult gazdasági válság immár nagyobb, mint 2001. szeptember 11-e után.

“Elég mélyen benne vagyunk a válságban ahhoz, hogy elégedetlenségünket fejezzük azzal kapcsolatban, ahogy a kormányok kezelik a krízist.”- ezt mondta az IATA főigazgatója, Giovanni Bisignani riportereknek Párizsban, hétfőn.

“A kockázatfelmérés lehetővé teszik bizonyos légifolyosók megnyitását, még ha nem is a teljes légtérzár feloldását. Ezért felszólítjuk a légügyi hatóságokat, hogy a valós helyzet alapján hozzák meg döntéseiket.”- közölte az IATA elnöke. Giovanni Bisignani azokra a mérésekkel egybekötött tesztrepülésekre hivatkozott, amelyeket a hétvégén végeztek légitársaságok, például a British Airways, az Air France, a Lufthansa és a KLM. Mindegyik azt állította, hogy semmiféle károsodás nem érte a tesztgépeket a többféle magasságban, irányban és időben végzett próbarepüléseken.

A kialakult helyzetben, amelynek következtében dollár százmilliókban mérik már a légitársaságok és a repterek veszteségeit, és utasok százezrei nem tudtak elindulni céljuk felé. Bisgnani azt mondta: “A válság mérete meghaladta azt, ami 2001-szeptember 11-én és az után sújtotta a légiközlekedést.”

– Független HÍrügynökség –