VULKÁNI HAMU: Üvegszemcséket találtak egy NATO harci gép hajtóműveiben

Üvegszemcséket találtak a NATO egyik harci gépének hajtóműveiben – közölte hétfőn a szövetség egyik amerikai tisztségviselője.

A brüsszeli bejelentés szerint a NATO egyik F-16-os gépét európai repülése után vizsgálták át, és akkor találták meg az üvegszemcséket, amelyek arra utalnak, hogy az izlandi vulkán hamuja bekerült a gépezetbe.

Szakértők szerint a vulkáni hamu üveggé alakulhat át magas hőmérsékleten, amikor bekerül a sugárhajtású rendszerbe. “Nagyon, nagyon komoly eset, aminek a közeljövőben hatása lehet a katonai képességeinkre. Ezért úgy vélem, hogy a légtérzárlat Európában indokolt” – mondta a név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselő az AFP francia hírügynökség munkatársának.

Illetékesek azt közölték hétfőn, az Egyesült Államokban csökkentették már a katonai gyakorló repüléseket, miközben tanulmányozzák a vulkáni hamu hatásmechanizmusát. Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára az európai légtérzárlat miatt Dániában rekedt a hétvégén, a szövetség katonai küldöttsége pedig lemondta hétfőre bejelentett koszovói útját. A vulkáni hamufelhő miatt kérdésessé vált a NATO külügyminisztereinek csütörtökre tervezett találkozója Észtország fővárosában, Tallinnban.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , , ,