VULKÁNI HAMU – Nincs szennyeződés a magyar légtérben

VULKÁNI HAMU – Nincs szennyeződés a magyar légtérben
A londoni mérőközpont adatai szerint nincs vulkáni hamu Magyarország légterében, és a következő 18 órában nem is lesz – tudatta csütörtökön az Országos Meteorológiai Intézet.

Az izlandi vulkán hamufelhője már csak a 3000-3600 méter magasságban lévő légrétegbe száll fel, gyorsan kiülepszik a levegőből. A következő napokban ciklon várható Izland térségében, az ebből származó jelentős csapadék valószínűleg még ott kimosódik a levegőből.

A HungaroControl azt jelentette reggel, hogy a hamu koncentrációja várhatóan továbbra sem éri el a magas kockázatú minősítést, vagyis nem valószínű repülési korlátozás, ezért a magyar légtér forgalma napokon belül helyreállhat. Szerdán már az átlagos forgalom 90 százaléka bonyolódott.

A vulkáni hamu koncentrációját és terjedését mérő londoni intézet csütörtök reggeli előrejelzése szerint az izlandi vulkán ugyan folyamatosan működik, de a hamufelhő 3600 méter fölé nem jut – mondta a szokásos reggeli tájékoztatón Fövényi Attila, az OMSZ munkatársa. Eszerint a repülés számára tiltott és potenciálisan veszélyes területek (nagy koncentrációjú hamu) csak Európa északi részén találhatók.

Magyarországra szombat reggelig nem várható hamu érkezése – tette hozzá Fövényi Attila. Ennek oka az, hogy a vulkántól indított légrészecske terjedési útvonalaknak már egyike sem érinti Magyarország területét. A következő napokban ráadásul a mediterrán térségből érkezik hozzánk a légáramlat.

A légi forgalom szerdán lényegében helyreállt, a szokásos átlag 90 százaléka volt: 1035 átrepülést, 260 le- és felszállást irányított a HungaroControl. A magyar légtér működése napokon belül helyreállhat – mondta Fehér Imre szóvivő.

A mérések azt is kimutatták egyébként, hogy szerdán a szél teljesen kitisztította az alsó légréteget. Ennek eredményeképpen a szállópor-szennyezettség 20 százalékkal csökkent, s ebben vulkáni eredetű hamu nem volt – hangzott el.

A helyzet normalizálódását mutatja, hogy az OMSZ és a HC – szerdai bejelentésével szemben – már a pénteki reggeli tájékoztatót sem tartja meg. Hacsak a várakozásokkal ellentétben nem alakulnak a légköri események.

– Független Hírügynökség –További hírek a Magyarország kategóriából