VULKÁNI HAMU – Magyarország felett tisztul a levegő

Nincs már szemmel látható nyoma Magyarország felett az izlandi vulkánkitörés után keletkezett hamufelhőknek, a következő órákban pedig várhatóan a teljesen kitisztul a levegő – tudta meg a Független Hírügynökség az Országos Meteorológiai Szolgálattól.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy repülni bármerre lehet majd az országból, hiszen tőlünk északra és nyugatra továbbra is vannak még erősen szennyezett régiók.

Szemmel látható nyoma már nincs az izlandi vulkánkitörés után keletkezett hamufelhőnek Magyarország felett – mondta a Független Hírügynökségnek hétfő délelőtt Véber István meteorológus. Helyenként ennek ellenére még lehet akkora a hamu koncentrációja, hogy az repülésre veszélyes legyen. Egyelőre úgy tűnik, hogy az északnyugati és északkeleti területek feletti levegő szennyezett még, az ország középső részén már kitisztult a légtér. Ráadásul a délről érkező légáramlatok folyamatosan tisztítják a levegőt, így a következő órákban várhatóan az egész ország felett kitisztul a légtér.

Véber István szerint ez még nem jelenti azt, hogy Magyarországról elindulhatnak a gépek bármerre. Tőlünk északra és nyugatra ugyanis vannak és várhatóan továbbra is lesznek olyan régiók, ahol tartósan szennyezett marad a levegő. Hosszabb távra tervezni pedig egyelőre még nem lehet.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság pénteken este hét órától rendelt el légtérzárat, ezt azóta folyamatosan hosszabbították. A legutóbbi adatok szerint hétfő délig van érvényben a korlátozás.

– Független Hírügynökség –