VULKÁNI HAMU – Fokozatos nyitásra számítanak Európában

Öt nap szünet után három gép is felszállhatott hétfő este Európa egyik legforgalmasabb légikikötőjéből, az amszterdami Schiphol reptérről. New Yorkból pedig már Párizs felé tart a napok óta elsőként útnak indult tengerentúli járat.

Ugyanakkor, a még mindig sűrű vulkáni hamufelhő miatt több európai ország továbbra is kénytelen érvényben tartani a légtérzárlatot. Az uniós közlekedési miniszterek döntése értelmében keddtől három zónára osztják a kontinens légterét: tiltott, akadálytalanul repülhető és kockázatosnak minősített körzetekre.

A Lufthansa német légitársaság hétfő este azt ígérte, hogy hosszú távú járatait kedden már menetrendszerűen elindítja. Közleményükben azt mondták, hogy erre külön engedélyt kaptak a német légügyi hatóságoktól. A bejelentés szerint a légitársaság pilótái nem annyira a műszerekre, inkább saját érzékszerveikre, illetve a földi irányítótornyokra támaszkodnak majd a föl- és leszállásnál mindaddig, ameddig Németország teljes légterét meg nem nyitják A német hatóságok döntése értelmében ez kedd délután 2 óra előtt nem várható.

Nagy-Britanniában az Izland felől érkező újra sűrűbb hamufelhő miatt még kérdéses, hogy mikor nyithatják meg a légteret.

Az uniós közlekedési bizottság egyik hivatalnoka a BBC, brit közszolgálati médiumnak elismerte, hogy voltak hibák a közösség országainak döntéshozatalában az európai légtér lezárását illetően. Helen Kearns azt mondta, hogy bár az országok azonos tudományos információk alapján léptek, ezekből különböző következtetéseket vontak le, és a döntéshozatalba nem nagyon vonták be a többi uniós országot.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) korábban Európa szégyenének nevezte az izlandi vulkáni hamu okozta káoszt és közlekedési zavart. A szövetség szerint a légitársaságok vesztesége meghaladta az 1 milliárd dollárt.

– Független Hírügynökség –