Vörösmartysok Bulgáriában

Vörösmartysok Bulgáriában
Vörösmartysok Bulgáriában - © Fotó: Magánarchívum
A Tempus Közalapítvány által koordinált Európai Uniós Comenius program TOPGAME projektjének keretében 2014. október 19-24-ig a Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola két pedagógusa látogatott el a 65 ezer lakosú Veliko Tarnovoban lévő Bacho Kiro Általános Iskolába.

A vendéglátók már Szófiában vártak bennünket, ahol rövid idegenvezés során ismerkedhettünk meg a főváros főbb nevezetességeivel.

A látogatás első napján a hagyományoknak megfelelően kenyérrel és sóval vártak bennünket, majd az iskola vezetője köszöntötte a 9 országból érkezett vendégeket. Betekintést kaptunk a bolgár iskolarendszerbe, megnéztük a felújított iskola épületét, bepillanthattunk az iskola munkájába.

A találkozó során a partnerek beszámoltak a 2014. júniustól októberig végzett projektmunkáról, a romániai találkozó után szervezett román nemzeti nap eseményeiről, illetve megbeszéltük a 10 nyelvű projektszótár és a 2015-ös projektnaptár készítésével kapcsolatos feladatokat. A partnerek kiválasztották országonként azt a két játékot, amelyet a következő találkozón videofelvételen bemutatnak, illetve a szabályleírást elkészítik.

A bolgár és a vendég diákok nagyon sok sport- és játékfoglalkozáson vettek részt. A legnagyobb élményt a Ksiliforban lévő szabadtéri komplexumban megszervezett akadályverseny jelentette, amelynek során drótkötélpályán is át kellett a diákoknak siklani egy tó fölött, majd falmászási feladat következett.

Lehetőségünk volt a város nevezetességeivel is megismerkedni, majd egy csodálatos esti program során az iskola és a város ajándékaként a Tzarevetsre (régi bolgár cári székhelyre) vetített fél órás fény- és hangjátékban gyönyörködni.
Fogadott bennünket Veliko Tarnovo önkormányzatának oktatásért felelős vezetője is, aki a város oktatási rendszeréről, eredményeiről is beszélt. Elmondta, hogy büszkék lehetünk, mert Veliko Tarnovo legjobb iskolája a partnerünk.

A bolgár vendéglátóinknak köszönhetően a környék nevezetességeivel is megismerkedhettünk: Arbanasi kolostorával, Kazanlak régészeti múzeumával, a világörökség részét képező trák sírkamrával, jártunk egy rózsaolaj készítő üzemben és megnéztük a bolgár függetlenség fontos színhelyének számító Shipka-szorost.

A programot záró rendezvényen bolgár néptáncokat tanulhattunk, ami a pörgős lábú táncos kollégáktól nem is volt könnyű.
Sok élménnyel és tapasztalattal zártuk ezt a találkozót, amely a második projektévünk nyitó rendezvénye volt. A következő találkozóra 2014. decemberében Görögországban kerül sor, ahová három pedagógus utazik.

Seressné Barta Ibolya
tanár, projket koordinátor
Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és AMI