Vonattal próbáltak nyugatra jutni

Okmányok nélkül, vonattal próbált Ausztriába jutni 3 afgán menekült, akiket Hegyeshalomnál egy nemzetközi szerelvényen fogtak el a rendõrök szombaton reggel.

A Gyõr-Moson-Sopron megyei rendõrség szombati akciója során a nemzetközi szerelvényeket és az M1-es autópályán közlekedõket ellenõrizte.

A három afgán férfi Ausztriába próbált eljutni. Egy nemzetközi gyorsvonatra váltottak jegyet. Ugyanarra, amelyet szombaton a rendõrök is ellenõriztek. Hegyeshalomnál igazoltatták a menekülteket és kiderült: nincsenek érvényes úti okmányaik. Ellenük tiltott határátlépési kísérlet miatt indítottak eljárást.

A rendõrség tapasztalati szerint nem egyedi esetrõl van szó. Egyre többen próbálnak ilyen módon nyugatra jutni. Csak januárban 56 ember ellen indított eljárást a Gyõr-Moson-Sopron megyei rendõrség, közülük több mint harmincan vasúton próbálkoztak – mondta el a Független Hírügynökségnek Nemes Gyula, a megyei rendõr-fõkapitányság fõreferense.

Szombaton a megyei rendõrség nem csak a nemzetközi szerelvényeken tartott ellenõrzést, hanem az M1-es autópályán is. Itt összesen 17 gyorshajtót fogtak, közülük az egyik megpróbált elmeneküli, Ausztriában tartóztatták fel.