Volt rendőröket gyanúsítanak Hajdú-Biharban

Az ügyészség vizsgálja, tényleg erőszakkal szereztek-e terhelő vallomást a rendőrök.

Hamis vád megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság két korábbi munkatársa ellen a Szolnoki Nyomozó Ügyészség.

 A gyanú szerint a rendőrök még 2001-ben erőszakot alkalmaztak annak érdekében, hogy egy férfi terhelő vallomást tegyen az ismert hajdúszoboszlói szállodatulajdonosra, Tóth Lajosra. – A nyomozás feladata, hogy kiderítse, megfelel-e ez a valóságnak – tudtuk meg Balázsné dr. Busku Teréziától, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség szóvivőjétől. Az ügy még nyomozati szakban van, de az év első negyedévében iratismertetés várható. További gyanúsítottak kihallgatására az eddigi adatok szerint nem kell számítani – értesültünk.

Koncepciós eljárás?

Tóth Lajost – aki akkoriban a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke volt, s ma is a vezetőség tagja – 2001 júliusában zsarolás gyanújával vették őrizetbe, és helyezték előzetes letartóztatásba. A Hotel Silver tulajdonosát egy hónap fogvatartás után kiengedték, de a következő év februárjáig házi őrizetben tartották. Hat bűncselekményt róttak a terhére, ám a bíróság végül jogerősen mindegyik vádpontban felmentette (öt esetben bűncselekmény, egyben bizonyítottság hiánya miatt). Ő maga hétfői érdeklődésünkre mindössze annyit közölt, hogy “koncepciós eljárás” áldozata lett, de többet nem kíván mondani – a saját érdekében.

 Nyugdíjasok

 A Napló információi szerint a két rendőr ellen az a gyanú, hogy egy hajdúszoboszlói hajléktalant veréssel kényszerítettek olyan vallomásra, miszerint Tóth őt bántalmazta. A férfi viszont még csak soha nem is találkozott a vállalkozóval – állította a bíróságon.

Úgy tudjuk, a gyanúsítottak már nyugállományba vonultak.

RaL