Volt miniszterelnököt és minisztert is meggyanúsítottak az 1990-es bukaresti bányászjárás ügyében

Bukarest – Többek között Petre Roman volt román miniszterelnököt és Gheorghe Dobre volt közlekedési minisztert is meggyanúsította a román legfőbb ügyészség az 1990-es bukaresti bányászjárás ügyében, amikor a Zsil-völgyi vájárok brutálisan bántalmazták a Ion Iliescu akkori elnök ellen tüntető ellenzékieket, diákokat.


A legfelső bíróság idén márciusban járult hozzá ahhoz, hogy az el nem évülő bűncselekmények – emberiesség elleni bűntettek és szándékos emberölés – esetében a legfőbb ügyészség újranyissa a korábban vádemelés nélkül lezárt bányászjárás aktáit.

Szerdán Ion Iliescu volt államelnököt, Virgil Magureanu volt hírszerző főnököt és Victor Atanasie Stanculescu volt védelmi minisztert is kihallgatták gyanúsítottként.

A legfőbb ügyészség csütörtökön közölte, hogy Petre Roman, Victor Atansie Stanculescu és Gelu Voican Voiculescu volt miniszterelnök-helyettes esetében Klaus Iohannis román elnöknek kell engedélyeznie a bűnvádi eljárás elindítását. Romániában ugyanis a miniszteri felelősséget szabályozó jogszabály szerint a jelenlegi és a volt kormánytagok esetében az ügyészségnek engedélyt kell kérnie az elnöktől a bűnvádi eljárás megindításához.

Az ügyészség emlékeztetett, hogy a jogszabály jóval 1990 után lépett hatályba, de ettől még a mostani eljárást kell tiszteletben tartaniuk, és ezért fordultak kérelemmel Iohannishoz.

A kihallgatott személyek közül Gheorghe Dobrénak akkor alacsonyabb beosztása volt, hiszen 1990-ben ő volt a Román Államvasutak krajovai kirendeltségének az igazgatója. Őt azért hallgatták ki, mert a Zsil-völgyi bányászok vonattal, az államvasutak által rendelkezésükre bocsátott szerelvényekkel utaztak Bukarestbe. Dobre csak jóval később, 2004 és 2005 között lett közlekedési miniszter a Calin Popescu Tariceanu liberális miniszterelnök vezette kormányban.

Csütörtökön a legfőbb ügyészségre beidézték Miron Cozma volt bányászvezért is, aki a román média szerint szintén gyanúsított. Őt korábban már elítélték, de az 1991-es és 1999-es bányászjárások miatt. Az 1990-ben történtek miatt még senkit nem vontak felelősségre.

Romániában 1990 májusában zajlott le a rendszerváltás utáni első demokratikus választás, amelyen elsöprő többséggel győzött Ion Iliescu. Ezt követően ellenzéki tüntetések robbantak ki a fővárosban, a belvárost több napig elfoglalták a tiltakozók, akik attól tartottak, hogy Iliescu nyugati demokrácia helyett reformkommunizmust akar Romániában.

A karhatalmi erők éppen a bányászok érkezése előtt egy nappal, június 13-án számolták fel erőszakkal a tüntetést. A vájárok mégis megjöttek, feldúlták az ellenzéki pártok székházát, és kegyetlenül bántalmaztak minden járókelőt, akikről feltételezték, hogy ellenzéki szimpatizánsok. Ezt követően Iliescu nyilvánosan megköszönte a bányászoknak a “hazafias, példás állampolgári cselekedetüket”. Akciójuknak négy halálos áldozata és mintegy ezer sebesültje volt.

– MTI –