Volt, amikor 30 perc alatt 1600-an mentek be – Élet Debrecen és az ország legnagyobb fedett klubjában

Kowalsky a Hallban idén áprilisban. Ez a koncert is telt házas volt
Kowalsky a Hallban idén áprilisban. Ez a koncert is telt házas volt - © Fotó: Nagy Balázs
Debrecen – Legalább 80 ezer vendég; jól vizsgázott első „tanévében” a Debreceni Egyetem új rendezvényhelyszíne, a HALL.

– A több mint 2 ezer fős befogadóképességű klub a legnagyobb fedett szórakozóhely az országban, DMX-vezérelt ledvilágításában legalább három kilométernyi ledszalag van bekötve, a pult 45 méter hosszúságú – sorolja az egyedülálló klub paramétereit Velegi Sándor létesítményvezető. A szeptemberi nyitás óta 44 rendezvénynek, ezen belül 37 zenés produkciónak – köztük 18 Campus Partynak – adott otthont a HALL. Olyan külföldi sztárok léptek fel, mint Aron Chupa, Hernán Cattáneo és Jay Hardway, valamint a hazai zenei élet meghatározó szereplői: a Halott Pénz, a Kowalsky meg a Vega, a Wellhello, a Paddy And The Rats, Julia Carpenter és a Brains.

– A Campus Party életében minőségi változást hozott az új helyszín: a Lovardát kinőttük, sokszor gondot okozott a hatalmas tömeg, már elővételben hosszú sorok kígyóztak a jegyekért, nehézkes volt a bejutás, sokat kellett várni a ruhatárnál, a pultnál stb. A HALL-nál egyszerűbb lett a helyzet, bár eleinte voltak problémák, de változtattunk a beengedési módszeren és növeltük a ruhatár kapacitását, így most már minden gördülékeny. Volt, amikor 30 perc alatt 1600 embert engedtünk be jegykezeléssel, karszalagozással, ruházatátvizsgálással együtt – meséli Velegi Sándor, aki hozzáteszi, hogy ma már a jegyekért sem kell sorban állni. A Lovardánál még gyermekcipőben járó elektronikus jegyvásárlási rendszert továbbfejlesztették, így ma már pusztán a mobiltelefon segítségével is be tudnak jutni a vendégek a rendezvényre.

Természetesen nemcsak a bulié a főszerep az új helyszínen, a zenei produkciók mellett számos egyetemi nagyrendezvénynek adott otthont a HALL: a dietetikusok konferenciájától a tehetségfórumig. Emellett a Debreceni Futball­egyetem tavaly novemberi képzésén például majdcsak ezer edző hallgatta a holland Ajax utánpótlás-képzési szakembereit a klubban.

– Célunk, hogy még aktívabban bekapcsoljuk a HALL-t az egyetemi vérkeringésbe. Már idén is több konferenciát és szakhetet (Medikus Hét, Debreceni Egyetemi Napok, BIT’Z) tartottak nálunk. Utóbbi esetben azért is jó helyszín a HALL, mert a kiváló hangszigetelésnek köszönhetően a szervezőknek nem kell aggódniuk az esti koncerteknél a környék lakóit zavaró hanghatása miatt. Reméljük, hogy a következő szezonban még több egyetemi rendezvénynek adhatunk majd otthont – bizakodott Velegi Sándor.


gr

Kis Grófo koncertjén | Fotó: Derencsényi István


Történtek fejlesztések is

A Nagyerdei Stadionban található létesítményt a Campus Kft. az egyetemmel úgynevezett közös feladatellátás keretében működteti, az eseményeket, pénzügyi vonatkozásokat félévente egyeztetik. A Campus Kft. 1998-as alapításakor az volt a cél, hogy legyen egy olyan szervezet, amely strukturáltan, cégformába rendezett felelősségi viszonyok mellett szervezett szolgáltatásokat nyújt az egységesülő Debreceni Egyetemen, elsősorban a hallgatói szolgáltatások, a rendezvényszervezés, a szabadidős tevékenységek, majd később az étkeztetés területén is. Ez akkoriban nagyon új dolog volt a magyar felsőoktatásban – hangsúlyozta Miklósvölgyi Péter ügyvezető igazgató.

Az ügyvezető hozzátette: a cég 18 éve ugyanazt csinálja, fejleszt, maga is fejlődik az említett területeken, és elsősorban a Debreceni Egyetemet szolgálja. Az eltelt 18 évben egy kivétellel (2008) minden esztendő mérlege pozitív volt, tehát a cég gazdálkodása eredményes, és mivel egy egyetemi kötődésű nonprofit kft.-ről van szó, ezért az eredmény felhasználásról az egyetem vezetése és a hallgatói önkormányzat dönt. Ennek köszönhetően működésük alatt számos állagmegőrző, funkcióbővítő beruházást el tudtak végezni: a Böszörményi úti campuson egy volt kazánházból építették át a jelenlegi Kazánház egyetemi klubot, a klinika területén a Klinika Mozit, kívülről teljesen felújították, szigetelték a Nagyerdei Éttermet, a mindennapokban üzemeltetik a hallgatói klubokat és a büfék, menzák egy részét.

HBN


Az idén ez lesz a Campus egyik fő helye

– A Debreceni Egyetem körül sikerült egy országosan, sőt még Közép-Kelet-Európában is egyedülálló infrastrukturális hálózatot létrehozni, amelynek olyan egységei vannak, mint a Kazánház, a Lovarda, a Nagyerdei Víztorony, valamint több étterem, büfé és kávézó. Ennek a csapatnak a legújabb tagja a HALL, az ország legnagyobb hallgatói klubja, ahova tavaly szeptemberben költözött át az ország legnagyobb egyetemi bulisorozata, a Campus Party. Az új tér beváltotta a hozzá fűzött reményeket, sőt a hallgatói programok mellett konferenciák helyszíneként is bizonyított. Célunk, hogy minél több rendezvényszervező válassza programja helyszínéül a HALL-t – fogalmaz Miklósvölgyi Péter, a Campus KFT. ügyvezetője.

Az új közösségi tér az idén is a Campus Fesztivál egyik központi helyszíne lesz. Többek között olyan fellépőkkel várja a közönséget, mint Yves V, Tomorrowland official dj-je és a bécsi Camo&Krooked. Az idei Campus Fesztivál máris rekorder: sikerült megduplázni az elővételes bérletek számát. Az egyetemi polgárok július 15-ig kedvezményesen vásárolhatnak belépőket.

hirdetés