Vojislav Seselj: csakis felmentő ítélet születhetett

Belgrád/Szarajevó – Vojislav Seselj szerb ultranacionalista politikus szerint a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) jogilag az egyetlen lehetséges döntést hozta meg azzal, hogy ügyében felmentő ítéletet hozott.

Szerdai belgrádi sajtótájékoztatóján a politikus kijelentette, hogy nem követte az ítélethirdetést, a felmentő ítélet után viszont a Twitteren azt írta: “úgy hallottam, vége a harcnak”. A megfogalmazás nem meglepő, ugyanis annak ellenére, hogy az NT engedményeket tett, és Vojislav Seseljnek – a korábbi gyakorlattól eltérően – nem kellett megjelennie az ítélethirdetésen, és követhette azt élő kapcsoláson keresztül, ő kijelentette: erre sem hajlandó.

Az NT elnöklő bírája, Jean-Claude Antonetti által csütörtökön ismertetett ítélet szerint a hágai székhelyű törvényszék minden vádpont alól felmentette és szabad embernek nyilvánította a Szerb Radikális Párt (SRS) elnökét.

Sajtótájékoztatóján (a jogász végzettségű) Seselj elmondta: az eljárás kezdete óta tudta, hogy egyetlen bűncselekményt sem tudnak rábizonyítani, és miután minden hamis tanúvallomást megcáfolt, minden hamisított dokumentumra rámutatott, és győzött, már nem is érdekelte maga az ítélet.

Megjegyezte viszont, hogy “talán egy rövid büntetést” kaphatott volna, hogy a szerbség ellenségei ne legyenek ennyire dühösek az ítélet miatt.

Hozzátette, az NT bírói tanácsának két tagja, Jean-Claude Antonetti és Mandiaye Niang bebizonyította, hogy a szakmaiság és a tisztesség minden politikai nyomás felett áll. Ugyanakkor kiemelte, hogy a felmentő ítélet ellenére sem változott meg a véleménye a hágai Nemzetközi Törvényszékről, továbbra is szerbellenesnek, és az új világrend eszközének tartja.

Seselj ellen kilenc rendbeli háborús és emberiesség elleni bűntény miatt emelt korábban vádat a törvényszék ügyészsége. Egyebek mellett a Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban 1991 és 1994 között elkövetett háborús bűncselekményekkel vádolták, 2007-ben indult meg ellene az eljárás.

A politikus 2003 elején önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken, és majdnem 12 évet töltött annak börtönében, majd 2014 végén, súlyos egészségi állapotára tekintettel ideiglenesen szabadlábra helyezték. Seselj már akkor közölte, semmiképp sem tér vissza Hágába, és kártérítést követel a törvényszéktől.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök – aki korábban Seselj pártjában politizált – szerdán arról beszélt, hogy nem tudja előre, mire számíthat Seselj Hágában, de annak nem lesz akkora jelentősége, mint a Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök elleni ítéletnek.

A bosnyákokat és a horvátokat viszont sokkolta a felmentő ítélet. Denis Zvizdic boszniai miniszterelnök kijelentette: nem érti, hogyan menthette fel az NT a radikális politikust, hiszen szerinte egyértelműen bizonyítást nyert, hogy részt vett a Bosznia-Hercegovina elleni katonai agresszióban.

Vojislav Seselj ügye teljes bizonytalanságban tartotta még a jogi szakértőket is. Nem lehetett előre tudni még azt sem, hogy ha esetleg bűnösnek találják, akkor egyáltalán vissza kell-e térnie Hágába, hiszen majdnem 12 évig volt előzetes fogságban, ami feltehetőleg lefedte volna a kiszabható büntetés hosszát.

Az viszont már biztos, hogy a Seselj-ügy mindig is a hosszúságáról, illetve “szerencsétlen” kezeléséről lesz ismert, és a felmentett radikális politikus bizonyítottnak érezheti korábbi kijelentését, miszerint ez az ügy szégyen a Nemzetközi Törvényszékre nézve, s ezzel “Hága megbukott”.

– MTI –