Vőfélymesterek találkozóján jártunk Földesen

Dr. Sápy Szilvia új könyvét is megismerhették
Dr. Sápy Szilvia új könyvét is megismerhették - © Fotó: Péter Imre
Földes – Nyolcadik alkalommal rendezte meg a település az országhatáron túl is híres hagyományőrző eseményét.

Az adventi készülődés jegyében, a történelmi Magyarország közel száz kis- és nagy vőfélye, nőfélye, gazdája, hívogatója és a szószólója találkozott november 27–28-án Földesen. A magyar lakodalmas szokásokat megjelenítő eseményt nyolcadik alkalommal rendezte meg a település.

Öttagú vőfélycsalád

A színes vőfélykoszorú tagja volt a Szilágysámsonból érkezett 91 éves Szilágyi Ferenc, a legidősebb résztvevő, az eleki Kovácsné Lévai Orsolya óvónő, az egyetlen nőfély. Köszöntötték a Nyírvasváriból ékezett Majoros János vőfély családját, akinek 34 éves Attila fia, 8 éves Attila, 6 éves Benedek, 5 éves Anasztázia unokája is gyakran vőfélyként szolgál lakodalmakban.


Kopjafát, zászlót és sergőt ajándékoztak a házigazdáknak | Fotó: Péter Imre Kopjafát, zászlót és sergőt ajándékoztak a házigazdáknak | Fotó: Péter Imre ©

A kétnapos programkavalkád péntek délutáni ünnepélyes megnyitása előtt kezdődött a csigacsináló és a „csigavíg” taposás, megnyitották az eddigi hét találkozóról készült fotók kiállítását. Dr. Sápy Szilvia néprajzi könyvének bemutatóját követően ötödik alkalommal rendezték meg a vőfélyek fórumát, ahol megvitatták, milyen módon kerülhetnek be a helyi értéktárakba, valamint, miként őrizhetők meg a XXI. században a még fellelhető lakodalmas szokásaink.

Az összetartozás jelképei

A szombaton kora reggel kezdődött gazdag programban disznóvágás is szerepelt, továbbá, volt hagyományos lakodalmi kellékek, lakodalmi sütemények, kalácsok vására is, de néprajzi és bortörténeti előadásokat is hallhattak a résztvevők. Szombaton a déli harangszó megszólalásakor a közelmúltban felújított Kállay tájház udvarán a Felső-Háromszékről érkezett gazdák a magyarság összetartozását jelképező turulos kopjafát állítottak a VIII. Kárpát-medencei vőfélytalálkozó emlékére. A Bara Kádár Imre és nyolc gazda faragó társa által elkészített kopjafa átadását követően a Felső-háromszékiek székely zászlót ajándékoztak Földes lakóinak. A szokásos közös fotózás és emlékfa ültetés előtt egy koronás- lovas sergőt – forgót – ajándékozott a település gyermekeinek Mikó Péter vőfély.

HBN–Péter Imre

Címkék: ,