Választás 2010 : Lendvai: Orbán "kiherélné" a demokráciát

Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor “kiherélné” a demokráciát és egypártrendszert vezetne be a következő 15-20 évre, hadüzenetet hirdetne a vele nem egyformán gondolkodó értelmiség ellen és jelentősen csökkentené az állami juttatásokat is – mondta Lendvai Ildikó Orbán Viktornak egy szerdán megjelent beszédére hivatkozva.

A Fidesz elnöke szeptemberben mondta el Megőrizni a létezés magyar minőségét című beszédét Kötcsén és ennek szerkesztett változata szerdán jelent meg nyomtatásban a Nagyítás című hetilapban.

Ebben Orbán Viktor úgy fogalmaz: szerinte megvan a reális esélye annak, hogy “a magyar politika következő 15-20 évét ne a duális erőtér határozza meg, amely állandó értékvitákkal, megosztó, kicsinyes és fölösleges társadalmi következményeket generál. Ehelyett huzamosan létrejön egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér, amely képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket megfogalmazza – és ezt nem állandó vitában teszi, hanem a maga természetességével képviseli.”

Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktornak ezen beszéde “rendszer-visszaváltó” beszéd, amellyel a Fidesz elnöke tulajdonképpen kiherélné a többpártrendszert és ezzel a demokráciát is.

Beszédben Orbán úgy véli, hogy a szocialista kormányzás sikertelenségében felelőssége van a politikusok mellett az értelmiségnek is, így tehát Orbán szerint létezik jó és rossz értelmiség annak tükrében, hogy ki melyik politikai pártot támogatja – mondta szerdán Lendvai Ildikó.

Végül a beszédben Orbán kitér arra is, hogy az állam jelenleg túl sokat költ járadékokra és juttatásokra, amelyeket csökkenteni kell. Lendvai szerint kérdés, hogy a Fidesz a családtámogatást, a szociális támogatást, vagy a nyugdíjrendszert nyírbálná meg.